понеділок, 13 квітня 2020 14:48

Дослідження показало, чого прагнуть українські заробітчани під час карантину

Дослідження показало, чого прагнуть українські заробітчани під час карантину
Більшість українців хочуть повернутись на роботу в Польщу. Фото: 5 канал

У Польщі хоче залишитися і продовжувати там працювати більшість українських трудових мігрантів. Повернутися туди також хочуть ті, хто виїхав через карантин.

Польська компанія з міжнародного працевлаштування Gremi personal запустила телефонну гарячу лінію в рамках соціальної програми допомоги українцям "Ми разом" та отримала такі висновки в дослідженні, пише Уніан.

"51% українців хочуть залишитися і продовжувати роботу в Польщі. Їх хвилює, як продовжити дозволи на роботу або легальне перебування, термін дії яких закінчився під час карантину. А ті, хто виїхав в Україну, цікавляться можливістю повернутися до Польщі зараз або після закінчення карантину - це 33% тих, хто зателефонував", - повідомили в релізі за результатами дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, як трудові мігранти повертатимуться на роботу

22% українців, які зверталися на безкоштовну телефонну лінію програми, цікавлять питання перетину українсько-польського кордону. З них половина хвилюються, чи не буде наслідків у вигляді депортації, якщо вони перевищили термін перебування за візою або в рамках безвізового руху в Польщі. У компанії Gremi personal нагадали, що польський уряд ухвалив рішення про автоматичне продовження віз і дозволів на тимчасове перебування й роботу на 30 днів від дати закінчення карантину. Однак це нововведення не стосується тих, хто перебуває в Польщі за біометричними паспортами.

"За півтора тижні роботи гарячої лінії ми дійшли висновку, що люди недостатньо оперативно отримують достовірну інформацію від польської та української влади або не розуміють, де її шукати. Особливо це продемонструвала ситуація з закриттям кордонів, що призвело до нелогічних і панічних міграційних рухів і піддало небезпеці зараження тисячі українців. Зараз багато хто хочуть повернутися до Польщі і не розуміють, як і коли це зробити", - каже власник компанії Gremi Personal Євген Кириченко.

Майже 33% тих, хто зателефонували на гарячу лінію, цікавляться роботою в Польщі. Переважно це українці, які працювали в сфері готельних і ресторанних послуг, у туристичному бізнесі або компаніях, що виробляли комплектуючі на експорт для країн в осередку пандемії. Однак, за словами Кириченка, конкуренція на польському ринку праці зараз збільшується.

"Якщо раніше українці в Польщі закривали багато вакансій у роздрібній торгівлі, торговельних мережах або логістиці, то зараз поляки, які залишилися без роботи, активно працевлаштовуються тут", - зазначив Кириченко.

У компанії наголосили, що телефонна лінія соціальної програми допомоги українцям "Ми разом" працюватиме до 1 травня з можливим продовженням на триваліший термін, залежно від запитів і необхідності інформування українців про епідеміологічну ситуацію.

На українському ринку праці після завершення карантину дефіциту працівників не буде. Вакансій стане менше, а кандидатів, які шукатимуть роботу - більше. На ринок праці вплинуть заробітчани, які повернуться з-за кордону.

Зараз ви читаєте новину «Дослідження показало, чого прагнуть українські заробітчани під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі