понеділок, 26 травня 2008 15:57

Доповідь МАГАТЕ по Ірану буде представлена сьогодні

Нова доповідь генерального директора Міжнародного агентства по атомній енергії (МАГАТЕ) Мухаммеда аль-Барадєї по Ірану буде представлена сьогодні увечері. Про це повідомив іранський супутниковий телеканал "ПРЕС-ТБ".

Глава міжнародного атомного відомства передасть на розгляд ради керівників агентства свій звіт найближчим часом, цитує телебачення неназваного дипломата. Доповідь про роботу МАГАТЕ на іранському напрямі буде вивчена на черговій сесії ради, яка пройде з 2 по 6 червня, наголошується в репортажі.

Раніше стало відомо, що даний документ "буде сфокусований на останніх переміщеннях (у врегулюванні розбіжностей між МАГАТЕ і Тегераном) навколо так званих "передбачуваних досліджень" Ісламської Республіки у сфері ядерних технологій".

За останні два місяці Іран і міжнародне атомне відомство провели три раунди переговорів. По відомостях з різних джерел, головною темою бесід стали шляхи усунення розбіжностей щодо гіпотетичних досліджень Ірану у сфері військових ядерних технологій. Мова йде про "секретну атомну діяльность" Тегерана, який має відношення до розробки ракет, здатних нести ядерний боєзаряд і долати щільні шари атмосфери, а також до підземних випробувань потужних вибухових пристроїв. Сам термін "передбачувані дослідження" сходить до назви розділу в попередній доповіді аль-Барадєї по Ірану, в якій згадувалися отримані від "третіх країн" документи, вказуючі на роботи іранських учених в цьому напрямі.

У свою чергу, іранські офіційні особи неодноразово підкреслювали, що ніякої "секретної атомної діяльності" Тегеран не веде, повідомляє Ліга.

Зараз ви читаєте новину «Доповідь МАГАТЕ по Ірану буде представлена сьогодні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі