середа, 18 лютого 2009 08:45

Донецьку починають відключати гарячу воду

Донецьку починають відключати гарячу воду
У Донецьку за борги з 19 лютого відключать від постачання гарячої води 139 житлових будинків, мешканці яких сплатили за послуги теплопостачання на рівні 50% і нижче.

Про це повідомив на прес-конференції заступник директора комунального підприємства "Донецькміськтепломережа" з питань економіки Микола Єрмоленко.

За його словами, "на сьогодні, як вимушений захід, підготовлено й передано пропозицію у виконком про відключення гарячої води в 139 будинках, мешканці яких мають найбільшу заборгованість - 13 млн. грн.". Єрмоленко констатував, що вже з 19 лютого почнеться відключення цих будинків, в яких оплата нижча від 50%.

Керівник "Донецькміськтепломережі" поскаржився, що "населення міста Донецька загалом заборгувало за послуги теплопостачання більш як 120 млн. грн. за останні 3 роки, і це близько 20 тисяч сімей, які з різних причин не платять і не оформляють субсидії".

"Ми робимо все можливе і неможливе, аби не допустити відключення наших котелень, щоб забезпечити людей і теплом, і гарячою водою, - пояснив Єрмоленко, - Але я б закликав усіх подумати про оплату послуг, адже ми всі в одному човні". Він визнав, що при відключеннях від гарячої води 139 будинків частково незаконно постраждає й та частина населення, ті 40%, які платять.

Єрмоленко повідомив, що відключення – це крайній захід, і, як правило, спочатку подаються позови до судів на неплатників, заарештовується їх майно: "Ми сьогодні подали позови на суму 30 млн. грн. проти своїх неплатників, проти населення. Ми заарештували, наклали арешт на 676 квартир". Він підсумував, що підприємству складно займатися цим, але змушують обставини і несвідомість споживачів.

Нагадаємо, що вчора у Дніпропетровську від теплопостачання почали відключати усі будівлі і житлові будинки міста, подача тепла здійснюється лише до стаціонарних відділень лікарень.

Головною причиною відключення від теплопостачання є низький рівень проплати населення за споживання теплоенергії - близько 32%.

Теплопостачальні підприємства міста звернулися до всіх жителів Дніпропетровська з проханням негайно погасити борги за тепло.

З початку минулого тижня компанія "Кримгаз" почала відключати від газу котельні в автономії. Причина – борги тепловиків. Так, найбільший постачальник тепла в автономії – підприємство "Кримтеплокомуненерго" – заборгувало НАК "Нафтогаз України" майже 100 млн. грн.

11 лютого прокурор Криму Володимир Бойко зажадав від "Кримгазу" припинити дії з припинення газопостачання котельних, які забезпечують життєдіяльність 40 населених пунктів Кримської автономії. Дії газовиків, говорять у прокуратурі, суперечать вимозі статті 6 Закону України "Про теплопостачання", яка забороняє відключати в опалювальний період об`єкти теплопостачання як об`єкти життєзабезпечення і стратегічного призначення. "Кримгаз" одержав прокурорський протест 12 лютого і зобов`язаний відреагувати на нього не пізніше ніж, через десять днів.

Разом із тим, голова правління ВАТ "Кримгаз" Василь Рогатін підкреслює, що "Кримгаз", навіть якщо його зобов"яжуть, "не в змозі технічно виконати" подачу газу на теплогенеруючі підприємстві, оскільки скорочена подача газу з материка до Криму. "Газ - це товар, який просто так не відпускається", - додає голова правління ДАТ "Чорноморнафтогаз" Анатолій Присяжнюк.

З 22 січня Київенерго розпочала відключення від тепло- та електропостачання найбільших боржників, серед яких в основному заклади, які фінансуються з міського та районного бюджетів, а також комунальні підприємства.

За матеріалами: Gazeta.ua, УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Донецьку починають відключати гарячу воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі