Ексклюзиви
субота, 15 березня 2008 10:20

Донецькі хірурги виростили малюкові нове серце

У донецькому Інституті невідкладної і відновної хірургії зробили операцію, якої в СНД ще не робили. Тут чотиримісячній киянці виростили нове серце.

Унікальна операція стала можлива завдяки недавнім розробкам місцевих медиків.

Нагадаємо, донецькі кардіохірурги вперше в СНД освоїли технологію вирощування клітин серця з так званих стромальних стволових клітин, які беруться зі спинного мозку людини. Нові клітини серця вводять у тканини хворого органу, що дозволяє оздоровити його і дає можливість людині повноцінно жити далі.

Після того, як ця новина облетіла газетні сторінки, в інститут звернулася киянка. У її чотиримісячної донечки виявили важке вроджене захворювання. Серце дівчинки від народження було дуже збільшене і слабо скорочувалося, через що організм недоотримував кисень. У результаті страждали всі органи дитини - головний мозок, печінка, нирки. Кожен день рахувався, і тоді, опираючись виключно на власні розробки, донеччани зважилися на операцію.

"Ми узяли клітини з кісткового мозку дівчинки, виростили стволові клітини і імплантували їх у серці дитини, - розповідає директор Інституту невідкладної і відновної хірургії Владислав Грінь. - Стволові клітини - будівельний матеріал усіх органів людини. У серці дівчинки вони самі почали створювати здорові тканини. Таким чином нам вдалося підвищити ефективність роботи серця дитини не менше ніж на 5%. У результаті хворобу ми зупинили!"

Зараз Таня знаходиться під наглядом у Києві. Але донецькі лікарі все одно підстраховують своїх столичних колег. Про всяк випадок в Інституті невідкладної і відновної хірургії збережені стволові клітини дівчинки, яких за необхідності вистачить ще на дві подібні операції.

Процес відновлення серцевої тканини займе ще немало часу - від декількох місяців до декількох років, все залежить від індивідуальних особливостей організму дитини. І лише коли сердечко дівчинки працюватиме нормально, лікарі зможуть сказати, що їм вдалося перемогти хворобу, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Донецькі хірурги виростили малюкові нове серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути