четвер, 07 червня 2007 14:20

Донецьке радіоактивне звалище оброблять речовиною, яку використовували в Чорнобилі


В Донецькій області почнуть покривати захисною плівкою радіоактивний полігон в Константіновке. Для цього в район вже прибули фахівці з київського підприємства Радон.

17 квітня на території полігону фахівці МНС зафіксували небезпечні гамма-випромінювання. Загальний рівень радіоактивного фону звалища перевищив допустимі показники в 120 разів. При нормі в 25 мкр/час він склав 3 тис. мкр/час. А в крапці з максимальною потужністю випромінювання досягає 7 тис. мкр/час.

Як розповів виданню головний інженер Радону Володимир Перевозник, "на території звалища площею півгектара розпорошать спеціальний розчин - сталовый пік. До цього він застосовувався при аварії на ЧАЕС". Правда, наносити його будуть не з вертольота, як планували спочатку, а використовують для цього мотопомпу.

Буквально вона виглядає як пластмасовий бак з растровому, до якого прикріплений компресор. До пристосування підключають шланги з розпилювачами, і люди уручну окропляють необхідну ділянку. Після чого розчин застигає і утворює суцільну плівку. Всього ж роботи по придушенню пилу займуть від 5 до 10 днів, але безпечніше територія полігону від цього не стане.

Цезій - м"який лужний метал золотисто-білого кольору. В даний час цезій і його з"єднання застосовуються в електроніці, радио-, электро-, рентгенотехніці, хімічній промисловості, оптиці, медицині, ядерній енергетиці. В основному застосовується стабільний природний цезій-133, і обмежено - його радіоактивний ізотоп цезій-137. Використовується він у вимірювальній техніці, при стерилізації харчових продуктів, медпрепаратів і ліків, а також для лікування злоякісних пухлин, передає Завтра.

Зараз ви читаєте новину «Донецьке радіоактивне звалище оброблять речовиною, яку використовували в Чорнобилі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі