пʼятниця, 23 травня 2008 13:39

Долю Андріївської церкви вирішить Тимошенко. Ющенко визначився

У секретаріаті президента ухвалено рішення передати Андріївську церкву з балансу національного заповідника "Софія Київська" Українській автокефальній православній церкві.

Як розповіла "Комерсант-Україна" завідувачка відділом "Андріївська церква" національного заповідника "Софія Київська" Жанна Литвинчук, у середу в секретаріаті президента відбулася зустріч представників СП із дирекцією заповідника і настоятелем Української автокефальної православної церкви митрополитом Мефодієм.

На цій зустрічі і було ухвалено рішення про передачу Андріївської церкви на баланс УАПЦ.

Таким чином завершився конфлікт між заповідником і УАПЦ, що почався у 2000 році, коли УАПЦ дозволили використовувати приміщення музею "Андріївська церква" для проведення богослужінь, пише видання.

За словами Литвинчук, "передача церкви УАПЦ – це катастрофа, це загибель пам"ятника".

Завідувачка відділом "Андріївська церква" "Софії Київської" зазначила, що дане рішення ставить під погрозу внесення Андріївської церкви у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (це питання буде обговорюватися в липні на засіданні ЮНЕСКО в Квебеку).

За словами Литвинчук, Андріївська церква з виконаними на полотні іконами XVIII століття "вимагає особливої експлуатації", тоді як "кіптява від парафінових свічок діє на експонати руйнівно".

Крім того, церква самостійно не зможе провести необхідні роботи зі зміцнення пагорба.

"Віруючих людей в Андріївській церкві немає, у них навіть богослужіння починається не о 8.00, а о 10.00, коли прокидаються туристи", - додала завідувачка музеєм.

Помічник голови УАПЦ у Тернопільській єпархії отець Андрій запевнив газету, що "свічі виробляються у Рівненській області зі стовідсоткового воску і абсолютно нешкідливі для полотен". На його думку, якщо щось і руйнує Андріївську церкву, так це щотижневі "концерти скрипок і піаніно" і "церемонії нагородження різних масонів", які там проводяться.

Отець Андрій повідомив, що на зустрічі у начальника головної служби гуманітарної політики СП Олександра Биструшкіна у четвер директор заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська сказала, що "усе (частину заповідника – Андріївську церкву) віддає".

"Очевидно, тепер директор заповідника вважає, що їй вигідніше віддати Андріївську церкву нам на баланс, ніж платити самій за комунальні послуги", - припустив отець Андрій.

Він також зазначив, що зараз над документами про передачу церкви на баланс УАПЦ працюють юристи і що останній підпис на ньому повинна поставити прем"єр-міністр Юлія Тимошенко, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Долю Андріївської церкви вирішить Тимошенко. Ющенко визначився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі