субота, 11 липня 2015 13:34

Документи підпілля ОУН, що пролежали в землі 65 років, показали у Львові
17

Фото: Ярослав Тимчишин

10 липня Центр досліджень визвольного руху представив три сотні документів референтури Служби безпеки ОУН Сокальської округи.

Архів пролежав у землі в металевому бідоні з 1950 року.

"Я мав чотири роки, коли цей архів заховали. Потім, коли я був старшим, батько показав мені де він закопаний. Вивів на поле за нашим городом. З одної сторони була береза, з другої здоровенний дуб. Сказав що на лінії між двома деревами на пагорбі має бути архів наших вояків УПА. Наказав мені здати його коли прийде наша Українська влада. Я і порахував, що наша справжня Українська влада прийшла тільки тепер, після Майдану. Якщо б Верховна Рада не проголосувала визнання УПА воюючою стороною, я б його не здав", - розповідає мешканець Жовківщини Михайло Воляник. Він наприкінці травня цього року приніс документи на реставрацію до Архіву Центру досліджень визвольного руху.

Переважна більшість документів датована 1949-1950 рр., але є більші ранні — за 1945-1948 рр. Тут персональні справи 70 підпільників ОУН, описи загибелі 15 повстанців, протоколи допитів затриманих українців радянськими органами.

"Така кількість біографій підпільників дасть нам змогу досить детально прослідкувати життя конкретних людей, що спонукало їх долучитися до націоналістичного руху, в деяких випадках і арешти органами радянської держбезпеки та те, як вдалося звільнитися. Всі автобіографії підписані лише псевдо, тому зараз триває робота по їх ідентифікації, пошуку додаткової інформації про цих підпільників та встановлення їхньої подальшої долі", — розповів Андрій Усач, керівник Архіву Центру досліджень визвольного руху.

Одним із найцікавіших документів є біографія Софії Лагодич (псевдонім "Ліда"), підпільниці, яка була арештована у 1953 році і перебувала на допитах у Тюрмі на Лонцького. Історики нічого про неї не знали бо під час допитів "Ліда" не сказала нічого ні про себе, ні про нікого з побратимів. На всі питання слідчих казала, що "дала клятву перед Богом і нічого сказати в зв'язку із цим не може".

Після реставрації та детального вивчення архів буде оцифровано та викладено у вільний доступ на електронному архіві визвольного руху avr.org.ua.

Нагадаємо , що 21 травня 2015 року в Україні набув чинності пакет декомунізаційних законів, серед яких — Закон України "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", відповідно до якого запроваджується вільний доступ до архівів, можливість дізнатися правду про своїх родичів, сусідів та знайомих які були репресовані.

.

Зараз ви читаєте новину «Документи підпілля ОУН, що пролежали в землі 65 років, показали у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі