вівторок, 27 січня 2009 20:21

До Землі наближається комета з роздвоєним хвостом

До Землі наближається комета з роздвоєним хвостом

Уже зараз неозброєним оком можна спостерігати комету з роздвоєним хвостом і унікальним антихвостом.

Довгоперіодична комета C/2007 N3, або просто Lulin, була відкрита китайськими астрономами 11 серпня 2007 року. Перигелій комета пройшла 10 січня 2009 року.

Відповідно до інформації Гарвард-Смітсоніанського астрофізичного центру, блиск комети в момент її проходження на мінімальній відстані від Землі 24 лютого 2009 року може досягти 6 зоряної величини - поблизу порогу видимості неозброєним оком.

Однак, виявилося, за місяць до максимуму блиск комети вже досяг п"ятої зоряної величини і продовжує швидко наростати.

Комета, крім роздвоєного основного хвоста, виділяється анти хвостом - досить рідкісним феноменом, який не спостерігається у яскравих комет останніх десятиліть. Згідно з поточними науковими уявленнями, він утворений згустком пилових частинок, які поширилися по орбіті комети і є видимим для земних спостерігачів внаслідок унікального розташування нашої планети в площині орбіти комети.

Антихвіст і основні хвости комети добре помітні на знімку комети зробленому астрономом-аматором Крісом Бреннаном 24 січня 2009 року на о. Барбадос за допомогою 180-мм. телескопу. Спостерігати її можна в передранкові години.

Згідно з традиційними уявленнями, поява яскравої комети на небозводі не обіцяє нічого хорошого. Сучасна наука таких уявлень не поділяє, однак комети викликають величезний і зростаючий інтерес - природа процесів, що відбуваються на кометі, і саме їх походження залишаються малозрозумілими.

Деякі незвичайні феномени, що відбуваються на кометі, очевидно, важко пояснити без глибокої ревізії поточних уявлень про самі комети взагалі і про Сонячну систему зокрема, повідомляє CNews

Зараз ви читаєте новину «До Землі наближається комета з роздвоєним хвостом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі