середа, 31 жовтня 2007 11:46

До війська М"янми насильно забирають дітей

У армію М"янми примусово набирають дітей. Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch із штаб-квартирою в США опублікувала доповідь, згідно якої в цій азіатській країні навіть 10-річних дітей "б"ють і під загрозою арешту примушують записатися в армію". Про це в середу повідомляє британська телерадіокорпорація ВВС. Офіційно в збройних силах Бірми служать із 18 років. Армія формується на контрактній основі, їй бракує добровольців. На думку правозахисників, добровольців стало менше після того, як солдатів використали для розправи над буддійськими ченцями і беззбройними демонстрантами наприкінці вересня.

За даними Human Rights Watch, число неповнолітніх солдатів у Бірмі складає декілька тисяч. Після 18-тижневої підготовки новобранців відправляють у частини, зокрема на боротьбу з повстанцями, що діють у віддалених районах країни.

У документі, що називається "Продані в солдати: призов і використання неповнолітніх військовослужбовців в Бірмі", йдеться про те, що військові та цивільні рекрутери, які одержують за це гроші, хапають підлітків на вулицях, насильно ведуть на вербувальні пункти, б"ють їх і залякують, указують в документах хибні дані щодо їхнього віку.

"Коли я сказав, що мені 16 років, то отримав ляпаса, - цитує доповідь слова однієї з жертв. - Я просив, щоб мене відпустили додому, але мені відмовили".

Бірманський військовий режим визнає наявність проблеми і навіть заснував спеціальний комітет для її вивчення, проте, за словами юриста Human Rights Watch Джо Беккер, лише імітує боротьбу з порушеннями закону при наборі до армії.

"Вищі генерали закривають очі на варварське використання дітей і не карають винних. Армійським рекрутерам надано повну свободу дій", - заявила вона.

Як очікується, Рада Безпеки ООН скоро повернеться до ситуації з правами людини в Бірмі, де залишаються в ув"язненні тисячі учасників вересневих акцій протесту. Разом з тим, Human Rights Watch вимагає від Радбеза звернути увагу також на проблему неповнолітніх солдатів і посилити санкції стосовно бірманського режиму.

Зараз ви читаєте новину «До війська М"янми насильно забирають дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі