пʼятниця, 11 липня 2008 15:58

До України масово завозять низькосортне м"ясо

Міністерство аграрної політики України і професійні галузеві асоціації стурбовані активізацією за останні два місяці імпорту м"ясної продукції у країну. Про це заявив міністр аграрної політики Юрій Мельник в Києві 11 липня.

"Активізація імпорту м"яса пов"язана зі зниженням Україною відповідно до вимог СОТ ввізних мит. Завозиться м"ясо низького сорту, яке не споживається за кордоном, а в Україні його використовують у харчових цілях", - сказав він.

Він повідомив, що, згідно з оперативними даними, тільки за перші дев"ять днів липня Україна імпортувала 11 тис тонн м"яса, зокрема - 1,025 тис тонн яловичини, з яких 925 тонн - обрізків, 80 тонн - субпродуктів і 20 тонн, - блокового м"яса.

Імпорт свинини з 1 по 9 липня склав 5,968 тис тонн, зокрема 3,561 тис тонн туш, напівтуш, чвертей, 970 тонн - блокового м"яса, 983 тонни - сало, жир та ін, 453 тонни - субпродукти.

Україна за цей період також імпортувала 4,062 тис тонн м"яса птиці, а саме - 2,774 тис тонн м"яса механічного обвалювання, 100 тонн субпродуктів, 414 тонн каркасів, 773 тонн окостів.

"За нашими розрахунками, імпорт м"яса до України за сім місяців поточного року може скласти близько 200 тис тонн. Це приблизно стільки ж, скільки ми завезли за весь 2007 рік", - підкреслив міністр.

При цьому, за його словами, середня ціна м"яса птиці, що імпортується до України, за підсумками першого півріччя, склала 915 дол/тонну, це приблизно 4,4 грн/кг, яловичини - 911 дол/тонна, ті ж 4,4 грн/кг, свинини - 1826 доларів/тонна, це десь 8,85 грн/кг.

"Біда в тому, що ввозиться в основному не м"ясо, а відходи від м"ясного виробництва", - сказав Мельник.

Міністр вважає, що від активного імпорту м"яса найбільше страждають вітчизняні виробники свинини і яловичини. За його словами, внутрішні закупівельні ціни на цю продукцію впали на 2 грн/кг у порівнянні з травневим показником.

При цьому він повідомив, що з 1 серпня поточного року вводяться нові ГОСТи на більшість ковбасних виробів, які зобов"язують використовувати у виробництві цієї продукції тільки високоякісну м"ясну сировину.

Крім того, Міністерство аграрної політики розробляє технічний регламент, який регулюватиме виробництво і переробку м"яса. Міністр розраховує, що цей документ Кабінет міністрів ухвалить у другому півріччі поточного року.

Як повідомлялося, потребу України у імпортному м"ясі та м"ясопродуктах на 2008 рік експерти оцінюють приблизно в 250 тис тонн.

Міністерство аграрної політики прогнозує виробництво м"яса у поточному році в Україні на рівні 2,030 млн тонн (у забійній вазі), що на 6,2% більше, ніж в 2007 році.

Нагадаємо, що Верховна Рада 3 червня ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про митний тариф України", яким ввізні мита в Україні приведені у відповідність з нормами СОТ.

Цей закон набув чинності з дня його публікації - за винятком ставок ввізного мита за товарними позиціями, які стосуються кісток і фаршу з м"яса і птаха.

Не мали також змінитися ставки ввізного мита на позиції автомобільної промисловості, зокрема легкових автомобілів, вантажівок і автобусів, а також шоколадних виробів і продуктів виноробства.

Проте президент України Віктор Ющенко застосував право вето до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України".

У документі Ющенко відзначив, що повертає для повторного розгляду Верховною Радою Закон "Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" у зв"язку з грубим порушенням міжнародних домовленостей України, які містять його положення, повідомляє Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «До України масово завозять низькосортне м"ясо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі