Ексклюзиви
четвер, 10 липня 2008 11:19

До сенату США внесено резолюцію про поліпшення відносин з Росією

До сенату США внесено резолюцію про поліпшення відносин з Росією
До сенату США внесено резолюцію із закликом до лідерів "великої вісімки" забезпечити конструктивніші відносини з Росією.

"Росія повинна бути важливим партнером у вирішенні питань, що стоять перед міжнародним співтовариством, - в цій країні неймовірно талановиті люди, вона володіє обширними ресурсами і грає велику роль в забезпеченні глобальної безпеки, але значуща співпраця з США залежить від готовності Росії поважати своїх сусідів і відповідати ідеалам демократії та підзвітності, що президент Дмитро Медведев обіцяв підтримувати", - йдеться в поширеній в середу у Вашингтоні заяві автора резолюції - голови сенатського комітету із закордонних справ сенатора-демократа Джозефа Байдена.

У резолюції названа низка сфер, в яких, на думку її авторів, взаємини між США і Росією можуть бути покращені.

Це, зокрема, проведення переговорів для підписання юридично обов"язкової угоди, що прийде на зміну підписаному в 1991 році російсько-американському Договору про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-1), а також активізація роботи Ради Росія-НАТО для розширення співпраці між державами-членами НАТО і Росією. У документі йдеться також про посилення натиску з боку Росії на Іран з метою переконати Тегеран відмовитися від програми зі збагачення урану та подальше здійснення програми Нанна-Лугара по російсько-американській співпраці у сфері нерозповсюдження.

"Російські лідери висловлюють бажання про те, щоб їхня країна грала провідну роль в міжнародних справах, але їх внутрішня і зовнішня політика часто ставить їхню країну в суперечність з США та іншими членами "великої вісімки", - йдеться в заяві сенатора Байдена.

У ній міститься нагадування про те, що "в грудні минулого року Російська Федерація припинила виконання вимог Договору про звичайні озброєні сили в Європі, що є наріжним каменем регіональної стабільності", і стверджується, що "російський уряд підриває незалежність сусідніх держав, зокрема Грузії та України, за допомогою військових погроз, економічних бойкотів і відключень енергії", повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «До сенату США внесено резолюцію про поліпшення відносин з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути