четвер, 24 липня 2008 19:38

До Липової Долини їдуть одружуватися з усієї області

Автор: фото: Іванна ЯСИНЄВА
  Ігор і Юлія Коваленки одружуються в райцентрі Липова Долина на Сумщині. До місцевого раЦсу приїхали кіньми
Ігор і Юлія Коваленки одружуються в райцентрі Липова Долина на Сумщині. До місцевого раЦсу приїхали кіньми

До РАЦСу в райцентрі Липова Долина на Сумщині під"їжджають прикрашені квітами брички. Більшість гостей у народному вбранні та карнавальних костюмах. Ігор Коваленко, 29 років, подає руку нареченій Юлії. Під сірим піджаком у молодого вишита сорочка.

Обоє живуть і працюють у Києві. Там і познайомилися. Ігор родом із райцентру Шостка на Сумщині, Юля — із Полтавщини.

— А в Липову Долину приїхали розписуватися, бо такого шлюбного обряду, як тут, нема ніде, — кажуть.

Липоводолинський РАЦС популярний серед молодят. Сюди реєструвати шлюб приїздять із різних районів Сумщини і, попри відстань, із сусідньої Чернігівщини. Від Сум до райцентру — 120 км. Часто тут розписуються іноземці. У селищі одружувалися громадяни Німеччини, Молдови, Вірменії, Росії, Білорусі, Болгарії.

— Дівчина з нашого містечка познайомилась у Сумах з італійцем Джузеппе Давіде Капі, — розповідає директор РАЦСу Світлана Кондратюк, 54 роки. — В обласному центрі вони повінчалися, справили застілля. До нас приїхали реєструвати шлюб. Дивлюсь — італієць заходить у майці і джинсах. Кажу: "Не розписуватиму. Перевдягайтеся. Це ж неповага до нареченої". А він без речей приїхав. Батько дівчини віддав йому сорочку, а штанів так і не знайшли.

Працівники цього РАЦСу вигадали власну церемонію. Триває вона 40 хв. Із традиційної залишилися лише слова "поставте ваші підписи".

— Почали вести книгу, де кожна пара пише побажання молодятам, які прийдуть сюди після них, — веде далі Світлана Степанівна. — Деякі моменти з цієї книги ми зачитуємо. Останні два роки обов"язково читаємо вітання від подружжя Сердюченків, для яких проводили обряд золотого весілля.

Свідоцтво про одруження подають загорнутим у рушник, освячений кілька років тому в монастирі. 12 священиків просили Бога дарувати подружнє щастя тим, кого він з"єднає. Молодят у залі обсипають зерном, крупою і квітами.

— Часто обряд доводиться міняти на ходу, пристосовуючи до обставин, — говорить Кондратюк. — Якщо одружуються люди за 40, то пропускаємо частину, що стосується малих діточок. А сьогодні ось, коли нареченим пропонували поклонитися й попросити благословення у батьків, то випустили текст про чотири отчі дороги. Бо мати нареченої померла кілька років тому.

Світлана Кондратюк згадує, як колись миші надгризли коровай, з яким зустрічають молодих:

— Наречена побачила дірку й реготала хвилин десять. Не могли заспокоїти. Дітей у тієї пари немає й досі — є така погана прикмета. Було й таке, що заяву подали, а на реєстрацію не прийшли. Дві пари якось у суботу одружувалися, а в понеділок приходили писати заяву про розлучення. Одна наречена народила за день до весілля. Привозили її прямо з пологового відділення. Колись батько нареченої помер на весіллі. Щоправда, хоч не в РАЦСі, а в їдальні, де мали святкувати.

Раніше РАЦС мав здавати звітність щодо кількості сімей, урятованих од розлучення. Деяких вдавалося вмовити. Нині цього не вимагають від працівників.

— Щороку по-різному буває. Ми колись для самих себе підраховували, — ділиться жінка. — Вийшло, що фактично всі сім"ї, створені у 1995-му, розпалися.

8 серпня візьмуть шлюб найбільше пар

8 серпня у РАЦСах Черігівщини й Сумщини розпишуть утричі більше пар, ніж торік. Молодята вірять, що збіг трьох вісімок принесе їм щастя (8 серпня 2008 року — 08.08.08). У Чернігові подали 56 заяв. Зазвичай охочих одружитися набирається не більш як 15. У Прилуках на 8 серпня прийняли 12 заяв, у Ніжині — 7.
До Сумського РАЦСу заяви можуть подати тільки 60 пар. Бо працівники фізично не зможуть розписати більшу кількість. Іншим радитимуть їхати в райони.
Мода реєструвати шлюб у день співпадіння цифр виникла 7 липня 2007 року. Традиційно мало хто хоче одружуватися у п"ятницю 13-го. Бояться молодята також цифри 6.

Зараз ви читаєте новину «До Липової Долини їдуть одружуватися з усієї області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі