вівторок, 11 березня 2008 13:14

До Косова приъхали керівні співробітники місії ЄС

Близько 20 керівних співробітників поліцейсько-цивільної місії Євросоюзу в Косові (EULEX) прибули до Косова, повідомив глава місії французький генерал Ів де Кермабон.

Місія EULEX, яка не має мандата ООН, після закінчення 120-дневнего перехідного періоду повинна взяти на себе частину функцій місії ООН у Косові (UNMIK), інші будуть передані владі Косова. Очікується, що розгортання місії ЄС завершиться в середині червня.

За словами колишнього командувача міжнародними миротворчими силами в Косові (KFOR) де Кермабона, які наводять у вівторок бельгійські ЗМІ, основний персонал місії почне прибувати до Косова лише після того, як з ООН будуть обговорені питання розміщення EULEX у координації з UNMIK.

Євросоюз виступає за розміщення миротворців ООН на кордоні між Косово і Сербією, заявив напередодні глава МЗС головуючої в ЄС Словенії Дмитро Рупель після закінчення зустрічі в Брюсселі глав МЗС 27 країн–членів ЄС.

Верховний представник ЄС зі спільної зовнішньої політики і спвльної політики в області зовнішньої безпеки Хав"єр Солана, зі свого боку, висловився за те, щоб місія ЄС в Косові, яка буде розгорнена на всій його території, у перехідний період діяла там "у тісній координації" з місією ООН.

Євросоюз 16 лютого схвалив направлення до Косова близько двох тисяч співробітників місії, зокрема півтора тисяч поліцейських.

Сербія кваліфікує EULEX як таке, що суперечить міжнародному праву.

Парламент Косова 17 лютого в односторонньому порядку оголосив про незалежність від Сербії, нагадує РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «До Косова приъхали керівні співробітники місії ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі