вівторок, 08 квітня 2008 15:44

До берегів Німеччини приплив космічний човник (ФОТО)

Нарешті завершилась морська подорож космічного човника "Буран". Багаторазовий корабель після довгих поневірянь по країнах і континентах причалив до берегів Європи. Місце його нової приписки - німецьке місто Шпайер, де космоліт стане найбільшим і найціннішим експонатом технічного музею.

Він обійшовся своєму новому господареві Герману Лайру в 10 мільйонів євро. Тому і портових вантажників у його фюзеляжі зараз не менше, ніж інженерів перед стартом на космодромі. З небес на землю, а потім півсвіту по воді - з Росії до Австралії, де він розважав туристів Олімпіади, а потім до Бахрейну. Ось вже дійсно корабель багаторазового використання. Німці знайшли "Буран" в Доках, на березі Персидської затоки. І більше трьох тижнів не баржі везли океаном до Голландії.

"Це вже другий раз, коли ми тут вантажимо цей російський космічний корабель. Перший раз ми готували його до відправки до Австралії кілька років тому. Я можу відзначити, що тоді він був значно в кращому стані, ніж зараз", - розповідає начальник вантаження порту м. Роттердама Джон Хувелет.

Це прототип "Бурану" і в космос він не літав. Він останній з п"яти, побудованих спеціально для випробувань. Проте, здійснив 22 польоти, за яких провів у повітрі більше восьми годин.

За цим прототипом "Бурану" німецький колекціонер, він же директор музею, полював вісім років. За цей час він встиг заочно познайомитися з його історією і з технічними параметрами. У його обширній колекції вже є транспортний Ан-22 і пасажирський надзвуковий Ту-144. Але, як признається ентузіаст, цей експонат перевершує найсміливіші його фантазії.

"Для мене це як підкорити вершину світу, як Еверест для альпіністів. Цей "Буран" - краще, що могло статися з нашим музеєм. І наскільки я знаю, колишні російські власники цього космічного корабля теж були раді, що він вивезений до Європи і буде показаний у музеї", - говорить власник Музею техніки м. Шпейр Герман Лайер.

Перед тим, як виставити "Буран" на публіці, йому потрібно ще надати первинного вигляду. Презентація першого і останнього радянського човника як музейного експонату призначена на кінець літа. Річкою Маска, потім по Рейну Човник відправився у німецьке місто Шпайер, розташоване біля Франкфурту. До його прибуття у музеї вже підготували спеціальний ангар. І, як обіцяє новий німецький власник російського космічного корабля, цей тижневий річковий круїз буде останньою подорожжю "Бурану".

Фото Reuters

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «До берегів Німеччини приплив космічний човник (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі