четвер, 10 липня 2008 17:22

До 2026 року населення сіл може скоротитися майже на 5 млн

Сучасна соціально-демографічна ситуація в українських селах на межі кризи, заявляють демографи.

Завідувачка відділу проблем якості демографічних процесів Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Ірина Курило називає серед причин різкого зниження народжуваності в селах низьку якість медобслуговування, освіти й недостатню кількість робочих місць.

На прес-конференції, присвяченій Міжнародному дню народонаселення ООН, І.Курило також відзначила: "Найчастіше сільські жителі страждають від захворювань дихальних шляхів і алкоголізму, через що спостерігається підвищена смертність, особливо у чоловічої частини населення".

Ще однією причиною депопуляції населення фахівці-демографи вважають старіння. За останніми підрахунками Держкомстату України, з 28,5 тис. українських сіл у 3 тис. немає 5-річних дітей.

На сьогодні у селах України мешкають близько 15 млн. людей. За прогнозами Інституту демографії та соціальних досліджень, до 2026 року в українських селах житимуть близько 12 млн. людей, за песимістичними - 10,6 млн, повідомляє Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «До 2026 року населення сіл може скоротитися майже на 5 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі