четвер, 14 жовтня 2010 16:58

До 2015 року від туберкульозу помруть 10 млн людей - дані ВООЗ

До 2015 року від туберкульозу помруть 10 млн людей - дані ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) опублікувала новий план боротьби з туберкульозом, розрахований на п'ять років. Передбачені документом заходи передбачають збільшення витрат на діагностику, лікування і дослідження цієї інфекції до 47 мільярдів доларів.

"Ставки високі: без швидкого нарощування зусиль по боротьбі з туберкульозом до 2015 року близько 10 мільйонів людей помруть від цього захворювання, що, утім, піддається лікуванню", - заявив представник ВООЗ Маркос Еспіналь (Marcos Espinal).

Серед намічених ВООЗ завдань - доведення успішності лікування туберкульозу у всьому світі до 90 відсотків (за даними на 2008/2009 роки цей показник становить 86 відсотків), забезпечення досліджень на ВІЛ-інфекцію для 100 відсотків хворих на туберкульоз, збільшення числа лабораторій з виявлення туберкульозу в країнах країнах, впровадження сучасних методів діагностики інфекції, розробка нових ліків.

За оцінками міжнародної організації, нині від туберкульозу щорічно помирають близько 2 мільйонів людей. Більшість цих смертей припадає на країни Азії, Африки і Східної Європи.

Обсяг витрат на медичну допомогу хворим на туберкульоз в найбідніших регіонах світу оцінюється ВООЗ в 37 мільярдів доларів. Зараз дефіцит фінансування цих заходів становить 14 мільярдів доларів. Крім цього документом передбачено виділення 10 мільярдів доларів на фінансування науково-дослідних програм. Таким чином, реалізація плану неможлива без значного збільшення фінансування з боку країн-донорів.

За розрахунками ВООЗ, виконання поставлених завдань дозволить протягом наступної п'ятирічки уникнути 5 мільйонів смертей, тобто знизити смертність від туберкульозу наполовину.

Нагадаємо, в Україні виліковуються лише 55-59% хворих на туберкульоз.

За матеріалами Medportal, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «До 2015 року від туберкульозу помруть 10 млн людей - дані ВООЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі