субота, 20 листопада 2010 12:54

До 2015 року українцям замінять внутрішні паспорти

До 2015 року українцям замінять внутрішні паспорти

В Україні внутрішні паспорти хочуть замінити пластиковими ID-картами, які діють зараз в багатьох країнах світу. За неофіційними даними, така заміна може статися до 2015 року, проте директор Держдепартаменту ГІРФО МВС Євген Мамонов точної дати поки не називає, пише видання "Сегодня".

Консорціум ЄДАПС запевнив, що технічно готовий робити такий документ вже зараз. Його вартість складатиме 13 євро (140 грн) за штуку (відпускна ціна бланка внутрішнього паспорта зараз - близько 15 грн).

Яка інформація буде в новому паспорті українця, поки не вирішено.

"Окрім ПІБ, фото, прописки, відомостей про шлюб і дітей, можуть розпорядитися вносити ще і групу крові. В інших країнах у цьому документі є інформація про страховку та пільги громадянина, а от відомості про прописку і сімейний стан вважаються конфіденційними", - розповів заступник гендиректора ЄДАПС Олександр Драніков.

За його словами, такі ID-карти зараз є в офіцерів Інтерполу: розміром вони з водійське посвідчення і містять чіп з біометричними даними.

Ще раніше - в другому півріччі 2011 року - можуть з'явитися і нові закордонні паспорти. Теж з чіпами розміром з сірникову голівку, які можна буде поповнювати новими даними.

"Введення таких документів - це ще й умова Європи для надання Україні так званої "дорожньої карти", - зазначив Драніков.

"Зараз вирішують, які саме біометричні дані будуть внесені на цей чіп. На ньому може міститися інформація про геометрію кисті руки, про овал обличчя, відбитки пальців і малюнок сітківки ока. Але від останнього поступово у світі відмовляються, тому що терористи навчилися використовувати очні краплі, які міняють малюнок", - додав він.

За словами Євгена Мамонова, впровадження таких чіпів допоможе ефективніше боротися з організованою злочинністю, адже чіп зберігатиме відбитки пальців, а їх неможливо підробити.

Для того, щоб запровадити такі документи, треба забезпечити Держприкордонслужбу, міліційні відділення і податківців пристроями, які б зчитували інформацію з чіпів. У МВС кажуть, що українцям не доведеться терміново міняти старі закордонні паспорти на нові. Старі будуть дійсні до закінчення свого терміну.

Зараз ви читаєте новину «До 2015 року українцям замінять внутрішні паспорти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі