пʼятниця, 05 березня 2021 18:43

Діють нові правила перевезення дітей в авто - що треба знати
3

Нові правила перевезення дітей у транспорті.
Фото: t.me/oleksiihoncharenko
Нові правила перевезення дітей у транспорті.
Нові правила перевезення дітей у транспорті.

В Україні набули чинності нові правила дорожнього руху щодо перевезення дітей в авто.

Постанову ухвалив кабмін 24 лютого. Відповідно до нових умов, для дітей зростом до 1,45 м треба обов'язково мати утримуючі системи. Раніше ця вимога була пов'язана із віком дитини, повідомив заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький у Facebook.

"Дитяча утримуюча система - обладнання, що здатне утримувати дитину в сидячому або нахиленому положенні, яка у разі зіткнення або різкого гальмування транспортного засобу зменшує небезпеку травмування дитини, що в ньому перебуває, шляхом обмеження рухливості її тіла", - пояснює Білошицький.

Однак винятком є перевезення у транспортних засобах, що здійснюють регулярні, регулярні спеціальні та нерегулярні пасажирські автобусні перевезення. Також утримуючі засоби не обов'язкові для автомобілів бригад екстреної медичної допомоги, оперативних транспортних засобів Міноборони, МВС, Національної поліції, ДСНС, Держприкордонслужби, Служби безпеки, Управління державної охорони під час виконання ними невідкладного службового завдання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За які порушення поліцейські вимагатимуть хабар

Утримуючі системи повинні відповідати масі та зросту дитини, яка у ній перевозиться. Використовувати їх можна у транспортних засобах із обладнаними механізмами з'єднання або ременями безпеки.

Перевозити дитину забороняється на передніх сидіннях, окрім випадку використання систем, які встановлюються проти напрямку руху з обов'язковим відключенням фронтальної подушки безпеки.

"Не варто забувати, що використання дитячих утримуючих систем – це не лише пасивна безпека вашої дитини, її життя та здоров'я, але й імовірність того, що у випадку ДТП вона залишиться живою чи отримає менш серйозні травми", - написав Білошицький.

Штраф за порушення правил перевезення дітей становить 510 грн, а за повторне протягом року - 850 грн.

Із 2022 року планують запровадити обов'язковий технічний огляд транспортних засобів в Україні. Нові правила запроваджуватимуть поступово.

Зараз ви читаєте новину «Діють нові правила перевезення дітей в авто - що треба знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі