середа, 01 серпня 2007 10:40

Дивовижні глибоководні риби (ФОТО)
10


На сьогоднішній день на великих глибинах знайдено всього 7 видів риб, з них чотири види морських слимаків. Рекорд по глибині упіймання належить абіссобротулі, що виловлена на глибині 8370 метрів. Дані про їхнє життя практично відсутні, але, наскільки можна судити за їхньою зовнішністю, ці невеликі мляві істоти харчуються донними ракоподібними і залишками інших тварин.

У багатьох глибоководних риб є органи, що світяться, - фотофтори, службовці для залучення жертв або для маскування від хижаків. "Ліхтарики" бувають маленькими і великими, одіночнимі або мають в своєму розпорядженні "сузір"я" по всій поверхні тіла. Деякі риби нагадують кораблі з рядами ілюмінаторів, що світяться, а у хижаків вони часто розташовані на кінцях довгих вусиків - вудилищ. Направлене вниз світло черевних фотофоров розмиває контури риб на тлі слабкого світла, що йде зверху, і робить не їх видимими знизу.

В умовах постійної темноти здібність до світіння грає величезну роль. У хижаків - це принаджування здобичі, у їхніх жертв здібність до свічення, навпаки, - спосіб дезорієнтації хижаків, які втрачаються в хороводі спалахів. У деяких риб світиться тільки нижня частина тіла, що робить їх менш помітними на тлі розсіяного верхнього світла.

При таких розвинених органах свічення зір повинно бути не гіршим. Майже у всіх видів глибоководних риб вони телескопічні. Але з подальшим збільшенням глибини і повним зникненням ознак світла зір перестає грати важливу роль і очі поступово атрофуються.


Вони звикли нападати на більших, сильніших і швидших риб, - просто відриваючи шматки м"яса від тіл тих, що пропливають мимо.

Цікаво полює палочкохвос. Вичікуючи поява здобичі (дрібних рачків), палочкохвост поволі дрейфує у вертикальному положенні. Коли рачок виявляється поряд, риба різко висуває вперед свій трубчастий рот, збільшуючи об"єм ротової порожнини майже в 40 разів, і рачок миттєво затягується в цю вакуумну пастку, повідомляє ТОПНьюз.

Зараз ви читаєте новину «Дивовижні глибоководні риби (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі