четвер, 15 березня 2007 11:32

Діти Абрамовича виявилися багатшими за батька

Діти Абрамовича виявилися багатшими за батька
Відомий російський бізнесмен, що живе у Великобританії, губернатор Чукотки Роман Абрамович розвівся з дружиною Іриною. Британські ЗМІ назвали це розлучення найдорожчим у світі.

"Пан і пані Абрамовичі розлучилися в Росії за взаємною згодою", - мовиться в поширеній заяві прес-секретаря бізнесмена.

В угоді про розлучення окремо обумовлені питання, пов"язані з вихованням спільних дітей Романа і Ірини, а також фінансові обставини роздільного життя. Корпоративні інтереси Абрамовича, включаючи той, що йому належить англійський футбольний клуб "Челсі", при розлученні не зачіпалися.

Деталі угоди не повідомляються. Колишнє подружжя відмовилося від коментарів, заявивши, що "це їхнє приватне життя".

За британськими законами дружина при розлученні претендує на половину капіталу чоловіка. Проте шлюб розірвуть в Росії, за російським же законодавством - з урахуванням мирової угоди. Фінансова сторона питання поки що залишається закритою.

Американський журнал Forbes поставив Абрамовича на 16-е місце в списку світових багачів. Розмір його статку оцінюється в 18,7 млрд. доларів. За даними газети Daily Mirror, розмір аліментів, які погоджували подружжя на найближчі 15 років, може стати рекордним за всю світову практику подібних справ.

Формально у сорокалітнього Абрамовича немає практично нічого. Все майно - будинки, замки та яхти у Великобританії і Франції, а також акції підприємств - записано на п"ятьох його дітей: 13-річну Ганну, 12-річного Аркадія, 11-річну Соню, 5-річну Аріну і 3-річного Іллю.

Проте джерело в Millhouse Capital на умовах анонімності розповіло, що майже все майно Абрамовича оформлене на декілька трастів на Кіпрі - офшорні трасти не оподатковуються. Трасти - це угоди, за якими майно передається в розпорядження керівникові, але володіють ним і отримують дохід так звані бенефіціари.

У списку бенефіціарів - всі п"ять дітей олігарха, які скористатися своїми правами зможуть, тільки досягнувши повноліття. Імен ні Ірини, ні Романа Абрамовичів в списках немає.

"Відсудити майно, зареєстроване в такій формі, ще нікому не вдавалося, - говорить юрист, близький до Millhouse Capital. - За кіпрським законодавством ні керівники, ні уряд Кіпру, ні місцевий Центробанк не мають права розголошувати інформацію про трасти".

Згідно із законом одним з керівників трастів повинен бути громадянин Кіпру. А ось двоє інших, кому Абрамович довірив розпоряджатися спадком своїх дітей, його найвірніші помічники - глава лондонського офісу Millhouse Євгеній Тененбаум (він же член ради директорів Chelsea Village), що працює з Абрамовичем з 1998 року, і депутат Держдуми Ірина Панченко, права рука олігарха з 1997 року.

Історія з розлученням не стала б надбанням громадськості, якби подружжя змогло спокійно розділити майно. Але, як стверджує джерело, близьке до сім"ї мільярдера, не дуже досвідчена у фінансових справах Ірина тільки після 15 років шлюбу з"ясувала, що ні Абрамовичу, ні їй формально нічого не належить.

Перші повідомлення про майбутнє розлучення подружжя Абрамовичів з"явилися в британській пресі в жовтні 2006 року. Газети написали, що дружина 40-річного бізнесмена - Ірина Маландіна - подає на розлучення, яке обіцяє стати найдорожчим у світі.

Тоді прес-секретар Абрамовича Джон Манн виступив із спеціальною заявою від імені бізнесмена, спростував повідомлення про майбутнє розлучення і попросив журналістів не втручатися в приватне життя сім"ї. Основною причиною розлучення стали близькі відносини Абрамовича з 23-річною росіянкою Дариною Жуковою, в товаристві якої бізнесмен проводить все більше часу.

Зустрівши в 1990 році стюардесу Ірину Маландіну, Абрамович пішов від першої дружини Ольги Лисової, з якою прожив декілька років. Роман щиро любив і Ольгу, і її дочку Настю від першого шлюбу, яку навіть удочерив. Але, на біду Ольги, вона більше не могла мати дітей. Абрамович же, що пережив ранню смерть батьків, дуже хотів завести велику сім"ю. Цю свою мрію він згодом здійснив в другому шлюбі.

Є версія, що свій перший кооператив іграшок Абрамович створив завдяки батькам Ольги. Але це не зробило його багатим. Півтора десятка років тому Абрамовичу з Ольгою ділити було нічого - він залишив їй лише однокімнатну квартиру. Після розлучення про першу сім"ю Роман вважав за краще не згадувати.

Нерухомість і транспорт олігарха

Boeing 767 - 104 млн. доларів

Boeing бізнес-класу - 52 млн. доларів

Два вертольоти - 65 млн. доларів кожен

Яхта Pelours оснащена системами виявлення ракет, вертолітними майданчиками і підводним човном - 134 млн. доларів

Яхта Extasea з басейном і турецькою лазнею - 134 млн. доларів

Футбольний клуб "Челсі" - 261 млн. доларів

Замок "Де Ла Кро" (Франція) розташований на мисі Антіб (Рів"єра) - 30 млн. доларів

Шестиповерховий будинок в шикарному лондонському районі Найтсбрідж - 51 млн. доларів

Заміська резиденція у Файнінг-Хілл в графстві Західні Сассекс з 440 акрами землі - 33,6 млн. доларів

Пентхаус в лондонському районі Кенсінгтон загальною площею 9000 метрів - 54 млн. доларів

П"ятиповерховий григоріанський особняк в районі Белгравія (Лондон) - 20 млн. доларів

Будинок в Сан Тропе (Лазурний Берег, Франція) - 18 млн. доларів

Культовий готель Eden Rock (260 номерів) в Каннах (Франція) - 1 млрд. доларів

Дача у Підмосков"ї - 15 млн. доларів, повідомляє Риа - Новости

Зараз ви читаєте новину «Діти Абрамовича виявилися багатшими за батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі