пʼятниця, 29 жовтня 2010 14:42

Директор Інституту Шалімова визнав, що затримані хірурги - "чорні трансплантологи"

Директор Інституту Шалімова визнав, що затримані хірурги - "чорні трансплантологи"
Директор інституту хірургії і трансплантології АМНУ ім. Шалімова Юрій Поляченко розповів газеті Дело подробиці скандалу навколо діяльності хірургів інституту.

Він вважає, що затримані трансплантологи справді порушили закон, але суд повинен дозволити їм проводити операції.

"Я визнаю, що вони порушили закон. Але потрібно розуміти, що вони лікарі - професіонали, що рятують життя інших. І їм потрібно дати шанс, щоб вони, як кажуть, кров'ю спокутували свою провину - щоб стояли день і ніч, оперуючи, і за свої гроші купували хворим препарати", - сказав Поляченко.

За словами Поляченка, коли скандал вже почав набирати обертів, в Інституті ім. Шалімова було проведено службове розслідування, де, як виявилося, теж було не все чисто.

Не вистачало договорів, копій паперів і т.д. Хірурги отримали догану.

Також було повністю змінено склад етичної комісії в інституті, яка перед кожною трансплантацією перевіряє спорідненість донора та реципієнта.

"Раніше комісія працювала тільки на папері, реальних бесід з родичами не проводилося, оскільки ми довіряли один одному. Хірурги приводили людей, говорили, що вони родичі, комісія підтверджувала, що це так, не бачачи людей в очі. Ми почали ревізію, і зараз комісія працює нормально. Крім того, ми написали листа до МОЗ з проханням врегулювати низку нормативних актів у питанні підтвердження спорідненості, оскільки там дуже багато білих плям, які сприяють маніпуляціям", - повідомив директор Інституту ім. Шалімова.

Він також повідомив, що ще влітку провів з підозрюваними жорстку чоловічу розмову.

"Вони мені тоді, на жаль, як я зараз розумію, не сказали всієї правди. Говорили, що у них є ліцензія на проведення трансплантацій в одній з приватних клінік Баку (Азербайджан). Вони мені сказали, що пацієнти цієї клініки показували документи, що підтверджують спорідненість з донором. Вони не зізналися мені, що працювали втемну. Але вже після свідчень, які отримали правоохоронні органи, стало зрозуміло, що вони знали, за що працюють і як. І виходить, були в цій злочинній схемі. Правда, я не знаю, наскільки глибоко вони до неї увійшли", - повідомив Поляченко.

Водночас, він наголосив, що затримані хірурги незамінні. Він заявив, що хірурги порушили закон, але їм треба дати шанс.

Зараз ви читаєте новину «Директор Інституту Шалімова визнав, що затримані хірурги - "чорні трансплантологи" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі