понеділок, 03 грудня 2007 12:38

Die Welt повідомила про вербування російськими спецслужбами німецьких політиків

Співробітники російських спецслужб посилено вербують молодих політиків і учених Німеччини. Федеральне відомство охорони конституції стверджує, що розвідники з Росії узяли на мушку членів німецького бундестагу і їх оточення. Мета шпигунів - отримання актуальної інсайдерської інформації, а також вербування агентів з хорошими професійними перспективами, пише Die Welt.

Німеччина - одна з найважливіших цілей для російської розвідки в Європі. Москву і особисто Володимира Путіна цікавить в першу чергу внутрішня політична кухня Німеччини, указує видання.

За правління Путина компетенція трьох розвідувальних відомств - ФСБ, ГРУ і СВР - було в черговий раз розширено. На сьогоднішній день тільки у ФСБ працюють більше 350 тис. співробітників. Частина з них контролює Інтернет і телефонні мережі. Будь-який німець, що часто приїжджає до Росії у справах або з особистих питань, повинен пам"ятати, що розвідники звернуть на нього увагу.

Причину того, що спецслужби в Росії, як і раніше, грають одну з ключових ролей, німецькі експерти в області безпеки бачать у тому, що власті украй скептично ставляться до інформації з вільного доступу - офіційним заявам і публікаціям в ЗМІ.

Жодна іноземна розвідка не веде на території Німеччини такої бурхливої діяльності, як російська. До Москви передаються відомості про економічну стратегію (наприклад, про стан єдиної європейської енергетичної політики). Експерти вважають, що багато російських дипломатів і журналісти в Германії отримують платню і від російських спецслужб. При посольствах знаходяться так звані легальні резидентури. Через дипломатичну недоторканність кримінальне переслідування їхніх співробітників неможливе.

У Германії особам, що потрапили в поле зору шпигунів, спочатку без будь-якої причини влаштовують зустріч зі співробітником спецслужб. У доброзичливій атмосфері російські агенти намагаються викликати прихильність до себе співбесідника, а після переходять від гарних бесід до конспіративної роботи. При цьому спецслужби не обмежуються в засобах. "Саме молоді німці демонструють якусь наївність в тому, що стосується шпигунства. Багато хто вважає, що агенти бувають тільки в кіно", - розповідає співробітник Відомства з охорони конституції.

І у минулому російські агенти неодноразово активізували свою діяльність в Германії. Проте німецькі і російські спецслужби не завжди змагаються. Вони співробітничають , наприклад, в боротьбі з міжнародним тероризмом.

Під пильне спостереження Відомства з охорони конституції потрапили також китайські спецслужби. На відміну від Росії Китай зацікавлений перш за все в науково-технічних досягненнях. Щорічний збиток від економічного шпигунства складає, за оцінками, близько 20 млрд євро.

 

Зараз ви читаєте новину «Die Welt повідомила про вербування російськими спецслужбами німецьких політиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі