неділя, 02 квітня 2023 23:16

Діти захисників і захисниць України будуть навчатися безкоштовно

Діти захисників і захисниць України будуть навчатися безкоштовно
Дітей захисників навчатимуть за кошти держбюджету. Фото: УНІАН

Діти українських захисників та захисниць будуть навчатися за кошти держбюджету.

В середньому 15-20% дітей – пільгові категорії, в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, інформує Gazeta.ua.

"Ми розраховуємо в цьому році на зростання кількості абітурієнтів на 0,55% — це об'єктивна демографічна тенденція. Кількість приблизно 229 тисяч людей. Це ті діти, які будуть мати право вступати до закладів вищої, фахової, передвищої освіти. Якщо окремо про випускників з 9 класу, то там також невелике зростання — 0,33%, приблизно 381 тисячі випускників", – сказав заступник міністра освіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОН повідомили, в яких країнах можна буде здати національний мультитест

Міносвіти подало пропозиції до Кабміну щодо кількості бюджетних місць у навчальних закладах на цей рік.

30-40% будуть вчитися коштом державного замовлення. Кількість пільговиків минулого року зросла.

На "фахового молодшого бакалавра розраховано приблизно 35 тисяч бюджетних місць, на бакалавра – приблизно 77 тисяч місць денної форми навчання і близько 9 тисяч заочної форми навчання".

"Окремо на базі повної загальної середньої освіти – це медичні спеціальності, яких в системі МОН приблизно 1,5 тисячі, на базі магістра – приблизно 30 тисяч осіб", – сказав Вітренко.

Окрім цього, відомство подало пропозиції на збільшення держзамовлення на IT-спеціальності, і ті професії, які будуть потрібні для відбудови післявоєнної відбудови України. Йдеться про інженерів, фізиків, хіміків, будівельників, архітекторів та філологів.

21 березня керівник Малої академії наук та доброволець Оксен Лісовий замінив на посаді міністра освіти Сергія Шкарлета, який подав у відставку і був звільнений.

Новий міністр освіти і науки Оксен Лісовий пообіцяв відмовитися від наукового ступеня, якщо в його дисертацію знайдуть порушення. Посадовець подав свою роботу на перевірку до Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти.

Зараз ви читаєте новину «Діти захисників і захисниць України будуть навчатися безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі