неділя, 12 травня 2019 09:29

День матері в Україні: історія свята

День матері в Україні: історія свята
У неділю, 12 травня, в Україні відзначають День матері. Фото - firtka.if.ua

У неділю, 12 травня, в Україні відзначають День матері. Свято встановлене згідно з Указом Президента "Про День матері" від 10 травня 1999 року і відзначається кожної другої неділі травня.

Цього дня вітають виключно матерів і вагітних жінок – майбутніх мам. Свято виникло у США. Спочатку це була ідея пацифістів – відзначати цей день як день єдності матерів у боротьбі за мир. Але подібна концепція не знайшла широкої підтримки ні в США, ні в інших країнах.

У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір. Анна написала зворушливі листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією один день року присвятити вшануванню матерів. Першим визнав День матері офіційним святом штат Вірджинія у 1910 році. Через 4 роки, 1914-го, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові відбудеться концерт до Дня матері

Після завершення Першої світової війни День матері почали відзначати і в деяких європейських країнах. На сьогодні День матері відзначається у 85 країнах світу.

Українці теж долучилися до святкування Дня матері, і сталося це у 1928 році, щоправда не в Україні, а в Канаді. Ініціатором став Союз українок Канади. Наступного року свято відзначалося вже й у Львові. Зі встановленням радянської влади на західноукраїнських землях свято було заборонене. Лише з 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, свято матері повернулося в Україну.

Оргкомітет "Пробігу під каштанами" у Києві запрошує усіх охочих взяти участь у спортивно-сімейному заході з нагоди святкування Дня матері. Дата проведення – 12 травня, неділя. Початок: 10:00.

Зараз ви читаєте новину «День матері в Україні: історія свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі