понеділок, 03 травня 2021 03:00

День Янгола 3 травня: кого вітати

День Янгола 3 травня: кого вітати
Сьогодні іменинники Олександр, Анастасій, Панас, Віола, Гаврило, Григорій, Федір, Феодора. Фото: unsplash.com

3 травня День Янгола відзначають Олександр, Анастасій, Панас, Віола, Гаврило, Григорій, Федір, Феодора.

Вітайте знайомих іменинників, а Gazeta.ua розповідає про значення імен.

Українське чоловіче ім'я Олексанр походить від грецького Александрос, "захисник людей". Це ім'я має безліч форм у різних мовах та є одним з найпоширенішим у світі. Найвідоміший його носій - Олександр Македонський. В Україні ім'я Олександр входить до першої п'ятірки найпопулярніших імен.

Анастасій (Анастас) - чоловіче ім'я грецького походження, яке в перекладі означає "воскресіння", "повернена до життя". Це ім'я зараз не дуже поширене в Україні, більш відома його жіноча форма - Анастасія.

Панас (Опанас) - українське чоловіче ім'я. Походить від імені Афанасій, що має грецькі корені від Атанасіос - дослівно "безсмертя", "безсмертний".

Віола, Віолетта - жіноче ім'я, що походить від латинського viola - фіалка.

Гаврило, Гавриил - українське чоловіче ім'я, походить від біблейського імені Гавріель, що дослівно означає "сила Божа", або "помічник Божий". Поширена також жіноча форма імені - Габріель.

Чоловіче ім'я Григорій походить із грецької мови, означає "уважний", "зосереджений", "зібраний". В Україні також використовують форму Григір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто святкує іменини на Великдень 2 травня

Федір - українське чоловіче ім'я, що походить від грецького Теодорос. Це ім'я перекладається як "Божий дар", "подарований Богом". Церковна форма імені - Феодор.

Феодора (Федора) - ім'я грецького походження, жіноча форма імені Федір. В Україні більш популярний латинський варіант імені - Теодора.

3 травня християни східного обряду вшановують преподобного Теодора Трихину. Народжений у заможній родині, відріксі від земних благ та пішов у пустелю, де постригся у ченці. Вів надзвичайно суворе життя. Ходив босоніж, не накривав голови і носив тільки грубу волосінну одежу, від чого почали називати його Трихина, що означає "волосінний". Бог наділив Теодора даром творення чудес.

За народними повір'ями, це день Федора Неводника. Вважалося, що цього дня душі померлих тужать за живими родичами та земним життям і відвідують наш світ. Але, щоб душа могла пройти через перешкоду між світами, потрібно її кликати і голосити.

Проте, цього року 3 травня церква відзначає Світлий понеділок - другий день великоднього тижня. Це світле і радісне свято, коли не можна сумувати. Пам'ять святих вшановують за тиждень, згадуючи всі імена під час першою несвяткової служби.

Зараз ви читаєте новину «День Янгола 3 травня: кого вітати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі