вівторок, 22 червня 2021 03:01

День Янгола 22 червня - як назвати дитину у день, коли згадують Отця церкви
9

22 червня багатий день на іменинників. День Янгола святкують Олександр, Кирило, Іван, Олексій, Марія.

Gazeta.ua пропонує дізнатися історію походження цих імен та обрати яскраву листівку для їх власників.

Ім'я Олександр має давньогрецьке коріння і означає "захисник", "той, хто уберігає від мужа". Це ім'я часто зустрічалося в Стародавній Греції. В Україні ім'я Олександр також входить в десятку найпопулярніших імен для хлопчиків. У імені є жіночий аналог Олександра.

Варіанти імені в інших країнах - Алекс в англомовних країнах, Іскандер в мусульманських, Алесь у білорусів, Алессандро в Італії.

Ім'я Кирило давньогрецького походження. Із грецької Κύριλλος перекладається як "пан", "владика". У перській мові є подібне слово, що означає "сонце". Кирило - це одне з найбільш популярних імен для хлопчиків в наші дні.

Ім'я Іван походить від єврейського імені Йоханан та означає "Милість Божа". Українська форма імені запозичена з грецької через церковнослов'янську. Поширене у різних формах в країнах, де панують аврамічні релігії.

Інші форми - Іоанн, Іоан, Джон в англомовних країнах, Йоганн, або Ганс в німецькомовних країнах, Хуан в іспаномовних країнах, Жуан в португаломовних країнах, Жан в франкомовних країнах, Ян в західнослов'янських країнах, Джованні в італійській, Янош в угорській, Ях'я в ісламських країнах.

Ім'я Олексій утворено від давньогрецьких слів "алексо " або "алексіос", що перекладається як "відображати", "запобігати", "захищати". Відповідно, значення імені Олексій - "захисник".

Форми імені в інших мовах: Алексіус, Алексіс, Алехо, Алессіо, Алексіос, Алексі, Алексас. Жіночі парні імена: Алексіна, Алексіс, Алексія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Янгола 21 червня - як назвати дитину у Духів день

Ім'я Марія біблійного походження. Утворилося воно від давньоєврейського імені Мірьям (Міріам) і означає "бажана", "гірка", "безтурботна". Марія - найпоширеніше ім'я в світі, тому що саме так звуть матір Ісуса.

Із XIV ст ім'я Марія використовувалось як компонент чоловічого імені, зазвичай, є другою його частиною. В сучасній Німеччині, відповідно до закону, Марія - єдине жіноче ім'я, яке можна використовувати в складі чоловічого. Наприклад, відомими носіями такого імені серед чоловіків є композитор Карл Марія фон Вебер, поет Райнер Марія Рільке, письменник Еріх Марія Ремарк.

ЯСКРАВІ ЛИСТІВКИ ДЛЯ ІМЕНИННИКІВ

Листівки до дня Янгола
Фото: rivne1.tv
Листівки до дня Янгола
Листівки до дня Янгола
Листівки до дня Янгола
Листівки до дня Янгола

Сьогодні, 22 червня, православні віряни шанують пам'ять святого Кирила Александрійського. Він відомий як борець за православ'я, чернець-подвижник, богослов та один з Отців церкви. За темпераментом Кирил Олександрійськи був борцем. Проявляв себе як владний, імпульсивний чоловік. До останніх днів дбав про чистоту християнської віри, прагнув миру і спокою для своєї пастви.

Зараз ви читаєте новину «День Янгола 22 червня - як назвати дитину у день, коли згадують Отця церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі