середа, 01 грудня 2010 09:38

Давня корона розповіла ученим про єгипетську жінку-фараона (ФОТО)

Унікальна корона з древніми символами, а також новий метод вивчення єгипетських рельєфів послужили основою для переосмислення подій, що сталися в Єгипті у період після смерті Олександра Великого.

Дисертація Марії Нільссон з Гетеборзького університету (Швеція) стверджує, що Арсиноя II правила країною як жінка-фараон.

Історики не сумнівалися у важливості цієї фігури. Адже вона була обожнена, ставши в один ряд з древніми богинями Ісідою і Хатхор. Майже 200 років потому її продовжували вшанувати, а Клеопатра носила ту ж корону. Але причини величезного впливу Арсиної залишаються дискусійними.

Нільссон інтерпретує символіку корони в тому сенсі, що Арсиноя II за своїм статусом була прирівняна до чоловіка, який одночасно був її братом, і обожнена за життя. Саме тим, що вона носила титули фараона та верховного жерця, і пояснюється її вплив на політичне життя в країні.

Фахівець відзначає, що не тільки Клеопатра надавала повторному використанню корони важливе символічне значення. Всі фараони - нащадки Арсиної II - копіювали корону, роблячи підношення богині Хатхор.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Давня корона розповіла ученим про єгипетську жінку-фараона (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі