пʼятниця, 28 січня 2011 14:31

Давніх людей 16,5 тисяч років тому ховали разом з лисицями (ФОТО)

Під час розкопок на півночі Йорданії археологи з Кембріджського і Торонтського університетів відшукали свідчення спільного поховання лисиці та людини.

Стародавнє кладовище розташоване між Трансіорданським нагір'ям і Йорданською долиною. Розкопки тут почалися в 2005 році. Досить скоро знайшли кілька могил, що містять скелети щонайменше дев'яти осіб. Вік цих решток становить близько 16 500 років.

Увагу вчених привернуло те, що дві могили розташовані дуже близько одна від одної. В одній з них були рештки дорослих чоловіка і жінки. Причім чоловіка, очевидно, поховали першим. Його скелету не вистачає черепа та багатьох інших елементів. Це явно свідчить про певну зовнішню дію. Ймовірно, рештки після поховання частково перенесли в сусідню могилу, з якої дослідники дістали відповідних розмірів череп з шийними хребцями.

Поряд зі скелетом чоловіка в першій могилі лежав череп і права плечова кістка тварини - рудої лисиці Vulpes vulpes. Оскільки в другій могилі міститься майже повний скелет лисиці, у якого відсутні саме череп і права плечова кістка, питання про його приналежність можна вважати вирішеним. При порівнянні лівої і правої кістки встановили, що вони відрізняються довжиною лише на 0,2 мм.

Факт перенесення решток V. vulpes автори вважають надзвичайно важливим. Припускають, що після смерті людини її "компаньйона", лисицю, забили і поховали поруч з нею, і вона могла супроводжувати її навіть у загробному житті. Під час переміщення решток стародавні люди згадали про лисицю, а не про похоронний інвентар. Отже, до тварини вони ставилися зовсім не так, як до прикрас і предметів.

Відомо, що V. vulpes можна порвняно легко приручити. Багато в чому вони нагадують вовків: лисиці поступаються останнім за розмірами, більш грайливі і полохливі, але керувати ними дещо простіше.

"Одним з перших свідчень одомашнення собак на Близькому Сході вважають поховання жінки разом з цуценям. Легко припустити, що поховання людини з лисицею мало таке ж символічне чи соціальне значення", - нагадав один з учасників дослідження Джей Сток.

При цьому поховання, згадане Стоком, приблизно на 4 тисячі років молодше описаного вище.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Давніх людей 16,5 тисяч років тому ховали разом з лисицями (ФОТО) ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі