неділя, 04 березня 2007 14:09

Давидович не знає, як проводити нові вибори

Глава Центвиборчкому Ярослав Давидович заявляє, що ЦВК не має технології проведення дострокових парламентських виборів.

- Якщо стануться дострокові вибори, ЦВК не має у своєму розпорядженні технології їх проведення, - сказав він в інтерв"ю "Дзеркалу тижня", опублікованому в суботу.

- Якщо рішення про проведення дострокових виборів буде прийнято, я просто не знаю, яким чином мені й моїм колегам застосовувати діючий закон, чесне слово, не знаю, як на підставі 102-ї статті можна провести вибори, - відзначив Давидович.

- Що в цій ситуації робити Центвиборчкому? Займатися самодіяльністю? На свій страх і ризик, дотримуючись інтуїції і досвіду, інструктувати виборчі комісії? Чи відкрито заявити, що вибори провести неможливо?, - запитав він.

За словами глави ЦВК, 102-а стаття закону "Про вибори народних депутатів" істотно урізує кількість виборчих процедур.

Він відзначив, що, по-перше, у держбюджеті не передбачені кошти на проведення виборчої кампанії; по-друге, терміни і порядок виготовлення бюлетенів, їхня доставка не відрегульовані законом.

По-третє, за його словами, "досить проблематичним виглядає процес майбутнього формування комісій".

- Нарешті, ситуація зі списками виборців взагалі тупикова. З одного боку, ми не маємо права користуватися списками, складеними на минулих виборах і зданими в архів. Більше того, я не знаю, що з ними й у якому вони стані. Процедура складення нових списків відсутня, - сказав Давидович.

За його словами, оптимальним виходом із ситуації може бути внесення змін до законодавства, "причому, по можливості, оперативно".

- На мій погляд, є два шляхи. Перший — відносно безболісний вихід із ситуації. Необхідно прийняти в цілому нескладну поправку до діючого Закону "Про вибори народних депутатів України, - сказав глава ЦВК.

Відповідно до цієї поправки, щодо позачергової парламентської кампанії застосовуються ті ж процедури і ті ж терміни, що й щодо чергової.

- Інший варіант — це прийняття своєрідного міні-закону, який би чітко розписував усі процедури і всі терміни дострокової кампанії по виборам до Верховної Ради, - відзначив він.

Стосовно можливої вартості проведення позачергових виборів, Давидович сказав: "Якщо буде дотримана більшість процедур, передбачених для чергової кампанії, то бюджет виборів складе приблизно 400 мільйонів гривень".

- Скрупульозний підрахунок не проводився, поки в ньому не було необхідності. Та він, у принципі, й неможливий на сьогодні, - додав він.

За матеріалами Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Давидович не знає, як проводити нові вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі