понеділок, 10 листопада 2008 14:00

Датчани будують "енергетичний острів"

Створення штучного острова у Північному морі, де б розміщалася гідроелектростанція і генерувалося достатньо еклектики для забезпечення 2 мільйонів датських будинків, планується до 2020 року.

Він буде запасним варіантом, який гарантуватиме наявність електрики навіть тоді, коли вітер ущухне, а також вироблятиме додаткову електрику в час-пік її використання.

Якщо проект увінчається успіхом, подібні острови будуть збудовані для постачання електрики в інші країни, особливо в такі, як Британія, що все більше стає залежною від вітряної енергії.

"Енергетичний" острів планують побудувати за 15-20 миль (24-32 км) від датського узбережжя у водах глибиною 20м. Він становитиме 6км в довжину і 4км в ширину.

Навколо острова збудують величезні дамби, щоб утримувати море, а центр острова буде розкопано на 40 метрів нижче рівня моря. Труби у дамбах дозволять морській воді вливатися,

генеруючи електроенергію. Вода потім буде викачуватися назад. Острів має принести дохід, тому що він затрачатиме електроенергію за нижчими тарифами, ніж вироблятиме її.

Датська компанія Кема, крім плану вартістю 3-3.5 мільярдів євро, проводить попередній технічно-економічний аналіз проекту, щоб підібрати найкраще місце розташування острову.

Датський уряд виступає одним з потенційних інвесторів проекту, адже він має допомогти Нідерландам знизити викиди вуглекислого газу на 30% до 2020 року, повідомляє The Times.

Зараз ви читаєте новину «Датчани будують "енергетичний острів" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі