четвер, 19 січня 2023 18:00

"Дарувати посмішки – це теж круто": гуморист Слава Кедр волонтерить в незвичному образі

Останні місяці стрічка коміка Слави Кедра в соціальних мережах заповнена фото та відео зі звітами про збір та передачу гуманітарної допомоги для мешканців Харкова та інших міст, а також придбання важливих речей для військових. Але вони точно не пройдуть повз вашу увагу, бо волонтер завжди у новому класичному костюмі. Таку фішку актор використовує, щоб привертати увагу до доброї справи і збирати на неї донати.

"Костюмів вже стільки, що немає місця, де зберігати"

На початку повномасштабного вторгнення Слава Кедр жив і працював у Харкові – саме тут вже кілька років існує Інародний театр абсурду "Воробушек", актором і автором якого він є. Та цей творчий проєкт, як і більшість аналогічних в Україні, від 24 лютого поставлений на паузу.

– На початку березня я переїхав до Дніпра, намагався вивезти й маму, яка мешкає у селі під Харковом, але вона не погодилась, – розповів Слава Кедр. – Хоча вона і вибухи чула, і літаки в небі були постійно, та в саме село приліт був тільки раз, в центр. І це була така дивна бомба на парашуті. Що ж стосується мого житла в Харкові, то будинок, в якому я винаймав житло, вцілів, але в сусідніх повибивало вікно, коли було влучання у будівлю обласної держадміністрації. Єдине, що я не можу потрапити до квартири, бо її власниця на п'ятий місяць війни мені зателефонувала з вимогою розрахуватись за весь період, а потім змінила замки та перестала брати трубку.

У Харкові, який Слава називає найулюбленішим містом, він був частим гостем – один-два рази на тиждень він привозив сюди харчові продукти для тероборонівців та місцевих мешканців.

– Мої друзі у Дніпрі почали волонтерити, і я подумав, що теж зможу цим займатись і приносити користь, – продовжує розповідь актор. – Ми відштовхувались від потреб харківських штабів, які годували цивільних і військових, тож в першу чергу взялися поставляти їм гуманітарку. Спочатку в команді нас було 12 осіб, зараз лишилось троє – я, Микита і Сергій. Це дуже талановиті хлопці – ми разом живемо, волонтеримо, разом знімаємо ролики як продакшн 4:21 Kharkiv Crew.

Ідея з костюмами, за словами Слави, виникла у нього майже відразу, хоча у звичному житті він їх не носив. Правда, залюбки так вбирався заради виступів у складі театру чи участі в різних творчих заходах.

  З цього костюма-трійки для Слави Кедра почалася історія незвичайних луків. Фото: Instagram mc_svarka
З цього костюма-трійки для Слави Кедра почалася історія незвичайних луків. Фото: Instagram mc_svarka

– Можна побачити по фото, що першого разу на ринок я приїхав у власному одязі, – пояснює актор. – Завантажили машину, я на себе подивився: "Блін, та я весь брудний", а з Харкова я забрав з собою тільки рюкзак, тож вирішив у секонд-хенді придбати якісь речі, щоб перевдягатись. Побачив там костюм, і прийшла думка, що напевно буде прикольно, якщо я формуватиму вантаж не просто у спортивних штанах, а у костюмі. Вирішив, що завдяки цьому ми зможемо збирати більше, тому що це цікаво, відповідно, буде більше репостів. Треба було щось додати волонтерству і підіймати людям настрій в такий спосіб – такими були мої мотиви.

З того моменту для кожного візиту на харківський ринок для заповнення машин овочами, фруктами, крупами, м'ясом, консервами Слава підбирає нове вбрання. Зазвичай це комплект з класичних штанів та піджака, доповнений черевиками в тон і яскравими аксесуарами: шкарпетками з принтом, краваткою, сережкою у вусі, окулярами з кольоровими скельцями.

– Костюмів вже стільки, що немає місця, де зберігати, тож 10 я продав – зробив благодійний аукціон, – додає Слава. – Пам'ятаю, як один з вантажників сказав: "Якщо ти приїхав за продуктами на ринок в костюмі-трійці, то боюся уявити, в чому ти ходиш на побачення".

"Вперше став писати пісні української мовою"

На допомозі мешканцям Харкова Слава з друзями не зупинився. Гуманітарні вантажі, зібрані їх спільними зусиллями направлялись і до області – міст Куп'янськ, Ізюм, смт Кулиничі тощо. Також у переліку міст, куди надходить допомога – Бахмут, Лиман, Торецьк та інші прифронтові міста Донбасу.

– Ми самі дуже рідко розвозимо людям напряму, наша задача інша, – уточнює Слава. – Зазвичай ми все передаємо нашим друзям благодійному фонду "Є волонтер", або ініціативі CodeIT4Life. У них все налагоджено, відпрацьовано щодо доставлення адресного. І загалом за минулий рік нам вдалось завдяки довірі людей допомогти військовим та цивільним мешканцям Харківської та Донецької областей на загальну суму понад 7 млн грн.

В цій сумі, наприклад, 500 тис. гривень на два пікапи, для збору яких команда Слави зняла шоу "Тачка на прокачку", де він сам зіграв роль американського репера X Zibit. І цей задум спрацював – майже за добу необхідну суму було зібрано. Так само швидко вдалось знайти необхідну суму і на безпілотник, знов таки завдяки короткометражці.

  Підсумки року від Слави Кедра – 7 млн грн було зібрано для військових і мешканців Харківської і Донецької областей. Фото: Instagram mc_svarka
Підсумки року від Слави Кедра – 7 млн грн було зібрано для військових і мешканців Харківської і Донецької областей. Фото: Instagram mc_svarka

– Коли я долучився до волонтерського руху, цим займалось вже дуже багато людей, – пояснює свій підхід Слава. – І всі вони, щоб показати свою діяльність, звітували в соцмережах, і ти бачив у стрічці чеки, чеки, чеки, але люди зазвичай це не дивляться, їм потрібно щось, що зачепить. І для цього ми знімаємо такі відео, щоб, можна сказати, не загубитись в масі. Я вдячний за те, що люди розуміють, скільки ми в них вкладаємо сил, роблять репости та донати. Це дозволяє закривати запити від військових, підтримувати цивільних. І я дуже радий, що, окрім того, що люди нам допомагають це робити, вони ще посміхаються. Мені подобається дарувати посмішки у такий нелегкий час – це теж круто.

Поки такі відео, а також створення і запис пісень в рамках гурту "Пушпака" – основні напрямки творчої реалізації для Слави, бо театр "Воробушек" поки не виступає.

– У наших спектаклях бере участь багато людей, тому зараз ми це не робимо – важко і нерентабельно, – зізнається Слава. – А от музикою вистачає часу займатися, до речі, вперше це став писати пісні українською. Я б в принципі й так на неї переходив, бо в мене велика аудиторія, треба бути свідомим. Але це відбувалось, можливо, трохи повільніше, ніж зараз. Так, мені непросто, але це потрібно. Я хочу володіти українською мовою так, щоб бути задоволений своїми текстами. Якщо вони були раніше переважно розважальними, постіронічними, то зараз під них можна і посміхнутися, і потанцювати, і подумати.

На останок розмови Слава додає, що він разом з друзями не планує зупинятися в волонтерстві. Новий рік він почав з поїздки в Бахмут, організованої волонтерською групою "Лівий берег".

– Ваші донати та репости допомогли стільком людям, що неможливо виміряти подяку, – так Слава Кедр подякував українцям, які підтримують його у волонтерстві. – І вірю, що ми будемо і надалі робити добро

Номер картки — 5375414113566441

PayPal — [email protected]

Криптогаманець — TJsgTWrxxqpxxodYpZSsxD3f1Ug3pEMX3Z мережа (TRC20)

Зараз ви читаєте новину «"Дарувати посмішки – це теж круто": гуморист Слава Кедр волонтерить в незвичному образі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі