вівторок, 21 вересня 2021 22:19

Дані вражають: розповіли про якість повітря в Європі

Дані вражають: розповіли про якість повітря в Європі
Забруднення повітря в більшості країн Європи перевищує норми. Фото: cikavosti

У багатьох країнах ЄС забруднення повітря перевищує норми.

Про це свідчить звіт Європейського агентства з питань довкілля, який охоплює дані за 2019 рік і попередні дані за 2020 рік. Моніторинг здійснювався на понад 4500 станціях у 40 країнах Європи. Про це повідомляє "Європейська правда".

Так у 21 країні, у тому числі 16 країн ЄС, перевищує нормативи концентрація твердих часток (PM10), а за суворішими критеріями Всесвітньої організації охорони здоров'я - у 31. Концентрація дрібних твердих часток (PM2.5) за європейськими нормативами перевищена у 7 країнах, у тому числі у 4 країнах ЄС. Концентрація приземного озону перевищена у 22 країнах, у тому числі 18 країнах ЄС, а діоксиду азоту - у 22 країнах, у тому числі 18 країнах ЄС.

У країнах Центральної і Східної Європи використання твердого палива для опалення домівок і потреб промисловості призводить до підвищеної концентрації в атмосфері дрібних і великих часток, а також канцерогенної речовини бензопірену. Це може спричиняти розвиток серцево-судинних захворювань, раку легень та інших недуг, що призводять до передчасної смерті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найгірше у Херсоні: показали свіжий рейтинг міст України за якістю життя

Для великих міст типовою проблемою є підвищена концентрація діоксиду азоту - через насиченість дорожнього руху, що може призводити до астми та інших проблем з дихальною системою.

Попередні дані свідчать, що вже у 2020 році ситуація змінилася на краще - частково завдяки зменшенню економічної активності і мобільності під час локдаунів, частково внаслідок погоди.

В Україну йде астрономічна осінь. 22 вересня - день осіннього рівнодення.

Зараз ви читаєте новину «Дані вражають: розповіли про якість повітря в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі