Ексклюзиви
понеділок, 04 червня 2007 13:12

Daily Telegraph: Росії не місце в G8. Час повернутися до "великої сімки"

Напередодні саміту лідерів країн "великої вісімки", який відбудеться в німецькому місті Хайлігендаммі 6-8 червня, іноземна преса нагадує про погіршення відносин між Росією і Заходом. І на цьому фоні, пише в понеділок британська Daily Telegraph, членство Росії в "великій вісімці" починає викликати незручність. Коли б не присутність Путіна за столом щорічного саміту, він був би головною темою розмов.

На думку видання, відносини між Росією і Заходом знаходяться в найгіршому стані з моменту закінчення холодної війни. Суперечки навколо розширення НАТО, порушення прав людини в Чечні, вето в ООН і симпатіях Росії до своїх давніх союзників в "третьому світі", зокрема до Ірану, мали місце завжди. Проте тепер до постійних причин розбіжностей додалися нові. Москва в гніві через американський щит ПРО, і президент Путін пригрозив націлити російські ракети на європейські міста.

Одночасно Росія звинувачується в порушенні Договору 1990 року про звичайні збройні сили в Європі, що встановлює межу розгортання військ блоків часів холодної війни.

Як пише Daily Telegraph, Кремль використовував ціни на енергоресурси як зброю проти України, Молдови, Румунії і Болгарії, припинив ввезення товарів з Грузії, заборонив імпорт м"яса з Польщі і засипав спамом комп"ютерну систему естонського парламенту.

Все це, відзначає видання, відбувається на тлі суперечки, що продовжується, навколо вбивства екс-полковника ФСБ Росії Олександра Литвиненка. У цьому конфлікті, вважає Daily Telegraph, Росія поводиться в кращому разі нахабно, а в гіршому - може навіть причетна до вбивства британського підданого на території під юрисдикцією британського правосуддя.

Видання дивується, чому Росія взагалі входить в "велику вісімку". Безумовно, не через рівень розвитку своєї економіки. Відповідь полягає в тому, що вона була прийнята при Борисі Єльцині в надії, що членство сприятиме подальшій демократизації.

Але свобода, надана в ті роки, зараз відміняється. Росія демонструє всі ознаки диктатури, що зароджується: утиск опозиційних політиків, закриття незалежних ЗМІ, арешти дисидентів за фіктивними звинуваченнями.

Членство в G8 наділяє путінський режим авторитетом, якого його дії більш не заслуговують. Пора повернутися до "великої сімки", повідомляє NEWSru.


Зараз ви читаєте новину «Daily Telegraph: Росії не місце в G8. Час повернутися до "великої сімки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути