четвер, 08 жовтня 2009 14:17

Daily Mail знайшла в британській політиці радянського шпигуна

Daily Mail знайшла в британській політиці радянського шпигуна

Голова Міжнародного комітету Британського конгресу тред-юніонів і один з найвпливовіших людей в британській політиці Джек Джонс впродовж 45 років був радянським розвідником. Про це пише в четвер британська газета Daily Mail.

Британська контррозвідка МІ5 протягом багатьох років підозрювала Джонса, який у 1930-40 роках був членом компартії Великої Британії, а згодом підтримував з нею "активні і регулярні контакти", а також вела стосовно нього розслідування про його роботу на радянські спецслужби.

Так, з дозволу тодішнього прем"єр-міністра Великої Британії Едварда Хіта в 1970 році британські контррозвідники почали прослуховування телефонних переговорів Джонса. Проте, у результаті слідчі дійшли висновку про відсутність у Джонса "яких-небудь ознак зв"язків із Союзом, а крім того про наявність позитивних свідчень віддаленості між ним і компартією Великої Британії".

Під час журналістського розслідування, проведеного "Дейлі мейл", стало відомо, що Джонс був завербований Радянським Союзом у 25-річному віці в 1938 році під час громадянської війни в Іспанії, крім того, його дружина довгий час також була інформатором радянських спецслужб.

Джонс був одним з найвпливовіших людей у Великої Британії. До того, як бути призначеним на посаду в конгресі тред-юніонів, він очолював профспілку транспортних і некваліфікованих працівників і, як пише Daily Mail, "йому варто було тільки клацнути пальцями, і уряд відразу клацав каблуками".

У нього була можливість вивести на страйк до двох мільйонів людей, а опитування громадської думки одного разу назвали його наймогутнішою людиною в країні. Крім того, Джонс мав вплив на прем"єр-міністрів Гарольда Вільсона і Джима Каллагана, відзначає газета.

Коли Джонс помер у віці 96 років цього року, газета Guardian написала, що "його сила і вплив були колосальними. Він ніколи не відмовлявся від соціалістичних ідей, але завжди був твердим і чесним". Чинний британський прем"єр Гордон Браун, у свою чергу, охарактеризував його як "найвидатнішого лідера торгового союзу в світі".

Як нещодавно повідомляли в британській контррозвідці, Росія наповнила Велику Британію своїми шпигунами. Згідно з доповіддю британського Комітету з розвідки і безпеки, ресурсів, що виділяються на боротьбу з ними, не вистачає. Контррозвідка буквально збивається з ніг, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Daily Mail знайшла в британській політиці радянського шпигуна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі