понеділок, 14 лютого 2022 22:55

"Почуття переважають над розумом": чому українці остерігаються шлюбних договорів

4099 шлюбних договорів уклали українці у 2021-му роцi. Це на 46% бiльше, нiж у 2020-му.

Таку статистику наводить Опендатабот.

 

Минулого року уклали 214 тис. шлюбів. Тобто приблизно одне з 50 подружжів уклали шлюбний договір.

2020-го співвідношення було 1 на 22 шлюби. Але того року зареєстрували критично мало шлюбів — 168 тис. Українці ще не надолужили "доковідні" показники у 230-240 тис. одружень на рік.

Автор: Gazeta.ua
 

В абсолютних цифрах шлюбний договір в Україні непопулярний.

"Великого поширення в Україні шлюбні договори поки не набули. Чому до них не має великого інтересу? Можливо менталітет наш такий. Певно, в нас переважають почуття над розумом — так велось з діда-прадіда. Наречені або подружжя, можливо, остерігаються образити почуття меркантильними питаннями", — каже представниця Мін'юсту Олена Антипова.

Але з появою міцного середнього класу такі угоди будуть більш популярні.

"До підписання шлюбних договорів, як правило, схиляються особи, які вже мали життєвий досвід поділу майна, іноземці та багаті люди, — зауважує авторка Сімейного кодексу, докторка юридичних наук Зореслава Ромовська. — Новий для нас інститут пробиває собі дорогу, розростається в умовах суцільної критики і негативних оцінок".

За словами адвокатки Алли Мельніченко, серед ТОП-4 причини зростаючої популярності шлюбних договорів є:

• поділ майна у суді може затягнутись на роки;

• більш практичний підхід молоді до шлюбу;

• більшість спорів подружжя в основному зводиться до того, яке майно буде передане спільній дитині і чи буде передане. Договiр дозволяє врегулювати це питання заздалегідь;

• нерідко в одного з подружжя є борги, які після розлучення доводиться оплачувати за рахунок спільного майна, а в договорі можна прописати, що кожен самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маю три адвоката" - Сніжана Онопко розповіла про розподіл майна з донецьким бізнесменом

Скільки коштує укласти шлюбний договір

Консультація юриста з приводу шлюбного договору коштує в середньому 500 грн. Адвокат за підготовку тексту з урахуванням детальних побажань обох сторін візьме щонайменше 13 тис. грн. Послуги нотаріуса обійдуться в 3-8 тис. грн.

Закордонний досвід

За кордоном шлюбний договір вважається звичною практикою. Особливо серед зіркових подружь. Наприклад, Бред Пітт та Анджеліна Джолі укладали шлюбний контракт на 101 сторінці.

Том Круз зобов'язав Кеті Голмс щорічно робити аналіз на наркотики, а за слухняність щорічно банківський рахунок повинен був поповнюватися на $3 млн, а після 5 років шлюбу — бонус $20 млн.

Бейонсе і репер Джей Зі обумовили в шлюбному контракті компенсацію за народження спадкоємців. За кожного сина співак зобов'язався виплатити дружині $5 млн. Юристи підрахували, що саме таку суму Бейонсе може заробити за той час, доки жертвуючи кар'єрою виношуватиме і виховуватиме дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 років ділили майно: Шварценеґґер офіційно розлучився

Найважливішою особливістю шлюбного договору є те, що майнові права й обов'язки подружжя може бути визначено інакше, ніж це передбачено загальними правилами сімейного законодавства. Є одна умова: гарантовані Конституцією права людини не повинні порушуватися.

Шлюбний договір укладають у письмовій формі та посвідчують у нотаріуса. Перед оформленням договору він повинен роз'яснити сторонам їхні права і обов'язки. У разі потреби, ви будете мати можливість обопільно внести до нього зміни, які так само посвідчуються у нотаріуса. Шлюбний контракт можна укладати до реєстрації шлюбу, але в такому випадку він набуває чинності в момент реєстрації.

Зараз ви читаєте новину «"Почуття переважають над розумом": чому українці остерігаються шлюбних договорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі