понеділок, 10 грудня 2007 11:45

ЦРУ замітає сліди адміністрації Буша

ЦРУ замітає сліди адміністрації Буша
У Вашингтоні розгорається гучний скандал у зв"язку із знищенням ЦРУ відеозаписів допитів підозрюваних в тероризмі осіб.

Минулої суботи міністерство юстиції США повідомило про початок "попереднього розгляду" з приводу здійсненого ЦРУ у 2005 році знищення відеозаписів допитів двох високопоставлених членів угрупування "Аль-Каїда" - Абу Зубайдаха і Абд аль-Рахіма Насирі, які перебувають у в"язниці Гуантанамо. За версією слідства, Абу Зубайдах був причетний до підготовки терактів 11 вересня, а Абд аль-Рахим Насирі у 2000 році брав участь у організації нападу на американського есмінця Cole.

Тепер мінюст і ЦРУ спільними зусиллями повинні з"ясувати, чи буде потрібно проведення повномасштабного розслідування інциденту.

Наприкінці минулого тижня демократи розгорнули потужну атаку на Білий дім.

На їхнє переконання, стерта інформація свідчила про тортури ув"язнених Гуантанамо, що широко застосовувалися ЦРУ, в рамках схваленої президентом Бушем програми утримання під вартою і допитів підозрюваних в тероризмі.

Втім, найбільш різку оцінку ситуації дав відомий сенатор-демократ Едвард Кеннеді: "З моменту зникнення 18-хвилинної плівки з аудіозаписом Річарда Ніксона ми не бачили нічого подібного". Таким чином, пан Кеннеді провів пряму аналогію між нинішнім скандалом і знаменитим Уотергейтом, що призвів за собою відставку республіканського президента Ніксона у зв"язку з розслідуванням справи про стеження за його політичними опонентами.

Слід відзначити, що це далеко не перший випадок, коли надбанням гласності в США стає знищення секретних документів, пов"язаних з скандальними операціями ЦРУ. Так, у травні 1997 року ЦРУ зізналося, що ще у 1960-х роках знищило документи, пов"язані з таємною місією по скиданню у 1953 році уряду Ірану. При цьому Роберт Гейтс,  що очолювали ЦРУ в 1992-1993 роках (нині міністр оборони США) і Джеймс Вулсі публічно обіцяли розсекретити інформацію про обставини цієї справи, проте так цього і не зробили. Така сама доля спіткала дані про організований ЦРУ переворот у Гватемалі і про невдалу операцію проти Куби.

Останньою гучною історією, пов"язаною із спробою знищити документи, які можуть скомпрометувати Білий дім, став судовий процес над Семюелєм Бергером - колишнім радником з національної безпеки президента Клінтона. У 2005 році пан Бергер пішов на співробітництво  з мінюстом США, зізнавшись, що у 2003 році двічі виносив з приміщення Національного архіву США заховані у власних шкарпетках секретні документи, що відносяться до антитерористичної діяльності адміністрації Білла Клінтона. У результаті пан Бергер був змушений заплатити штраф у розмірі $10 тис. і на три роки позбувся допуску до секретної інформації.

Оцінюючи нинішній скандал, джерела, близькі до Білого дому, висловлюють переконаність у його політичному підґрунті у зв"язку з майбутніми президентськими виборами 2008 року.

Джерела ж, близькі до політичних опонентів республіканців, стверджують, що "знищення записів допитів ЦРУ стало частиною плану по позбавленню від матеріалів, які могли б стати доказами у разі початку судового переслідування президента Буша і віце-президента Ричарда Чейні після закінчення терміну їх перебування у Білому домі". Тим самим опоненти республіканців не виключають, що ключові фігури нинішньої адміністрації США можуть у  майбутньому постати перед судом за злочини, здійснені під час перебування у владі  Newsland

Зараз ви читаєте новину «ЦРУ замітає сліди адміністрації Буша ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі