пʼятниця, 14 грудня 2007 10:43

ЦРУ заборонили тортури на допитах

ЦРУ заборонили тортури на допитах
 Палата представників конгресу США схвалила законопроект, що забороняє Центральному розвідувальному управлінню (ЦРУ) застосовувати тортури на допитах. Тепер законопроект буде розглянутий у сенаті.

Проте, навіть у разі, якщо сенат його схвалить, Білий дім обіцяв накласти вето.

Законопроект забороняє ЦРУ використовувати тортури, залякування та інші жорстокі методи при допитах.

Значна частина проекту засекречена, відомо лише, що він також може зобов"язати ЦРУ докладати спеціальним комітетам про заходи щодо захисту ув"язнених від жорстокого поводження.

На початку грудня США сколихнув скандал, пов"язаний з розслідуванням Міністерством юстиції і ЦРУ фактів знищення відеозаписів, на яких були відображені тортури під час допитів двох підозрюваних в тісному зв"язку з "Аль-Каїдою".

Як визнав глава ЦРУ Майкл Хейден, відеозйомка допитів проводилася у 2002 р. в рамках секретної програми по роботі з терористами. За словами співробітників спецслужб, відеозаписи допитів були знищені  2005 р., оскільки вони представляли загрозу безпеці співробітників ЦРУ, що брали участь у допитах.

Критики Білого дому не вперше звинувачують американські спецслужби у застосуванні забороненої техніки допитів. У вересні черговий виток полеміки навколо цього питання був спровокований висуненням кандидатури Майкла Макейсі на пост генерального прокурора США. Конгресмени-демократи виступили проти Макейсі, який відмовився висловити свою думку щодо того, чи є тортурами техніка "Симульованого поплення", яку активно застосовують спецслужби при допитах обвинувачених.

Відзначимо, що у липні ц.р. президент США Джордж Буш підписав указ, що забороняє використовувати при допиті підозрюваних в терористичній діяльності жорсткі методи. Як заявив тоді прес-секретар Білого дому Тони Сноу, президент неодноразово відзначав необхідність чітких стандартів для роботи ЦРУ, щоб його співробітники точно знали, яким чином вони повинні виконувати свою роботу.

Указ Буша також зобов"язував надавати ув"язненим хороше харчування, чисту воду, одяг, захист від дуже високих або низьких температур і необхідну медичну допомогу. Відповідно до нього керівництво ЦРУ повинне постійно стежити за схемою допиту ув"язнених і випускати необхідні внутрішні документи і вказівки для співробітників. TOPnews.

Зараз ви читаєте новину «ЦРУ заборонили тортури на допитах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі