четвер, 25 лютого 2021 08:03

Covid-вакцинація в Україні: де і як можна отримати щеплення

24 лютого в Україні стартувала Covid-вакцинація препаратом CoviShield. 500 тис. доз препарату компанії AstraZeneca вже почали розвозити по областях, у березні обіцяють ще кілька млн доз вакцин, у тому числі китайської Sinovac.

Першочергово щеплення зроблять людям із груп ризику, а це близько 21 млн людей. Першими будуть медики, далі військові, працівники соцсфери, літні люди з супутніми захворюваннями, правоохоронці та освітяни. Їх планують щепити протягом весни-літа 2021 року. За планом МОЗ, черга решти людей має прийти не раніше осені 2021-го, пише ВВС News.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні створять мапу попиту вакцинації: навіщо це і як зареєструватися

"В Україні близько 10 млн людей має чітке бажання вакцинуватися і отримає таку можливість до кінця року", - запевняють в уряді.

Вакцинація від Covid-19 добровільна. В уряді вважають, що близько 60% людей відмовляться робити щеплення, а тому платне вакцинування можуть запустити вже влітку. Якщо попит на щеплення виявиться суттєво меншим за кількість закуплених вакцин, їх продаватимуть за собівартістю приватним клінікам перед літнім сезоном відпусток, розповідають джерела в Кабміні. Так планують задовільнити попит туристів, які захочуть летіти в країни, де вимагатимуть вакцинацію.

Лише 38% лікарів, за даними МОЗ, готові робити щеплення. Багато з них перехворіли і вже мають імунітет. Щеплення рекомендують робити всім, незалежно від того, перехворіла людина, чи ні. Жодні тести перед вакцинацією робити не потрібно. Але так як наразі вакцин мало, людям, котрі нещодавно перехворіли, радять відкласти перше щеплення.

Із 1 березня запровадять кілька способів запису на вакцинацію. Зробити це можна буде через додаток "Дія" або телефоном через сімейного лікаря. У МОЗ також обіцяють організувати запис за допомогою гарячої лінії міністерства. Планують, що повідомлятимуть дату вакцинації, а потім інформуватимуть про просування у черзі.

Спочатку щеплення робитимуть мобільні бригади з імунізації. Це групи лікарів, які їздитимуть по лікарнях і вакцинуватимуть медиків. Далі вони ж вакцинуватимуть військових у частинах, мешканців інтернатів при інтернатах, вчителів у школах. Згодом відкриють пункти щеплення при лікарнях, окремі від звичайних кабінетів щеплень. Сюди зможуть прийти люди, які записалися у чергу. Людей віком 80+ планують почати вакцинувати з квітня. Літніх людей 60-64 років - із осені 2021 року.

Якщо мова про безкоштовну вакцинацію, то обрати препарат не вдасться. Яку вакцину привезуть у пункт щеплень, тією і вакцинують. У платних же клініках можна буде обирати. 22 лютого в Україні зареєстрували 2 вакцини від Covid-19 - препарати Pfizer/BioNTech і CoviShield. Тобто теоретично фармкомпанії вже можуть завезти ці вакцини до приватних клінік, але фактично це станеться не раніше літа.

Дані про вакцинацію вноситимуть у електронну систему охорони здоров'я. Сімейний лікар зможе видати довідку про щеплення. Прогнозують, що з'явиться також єдиний електронний реєстр вакцинованих і люди зможуть отримувати qr-код на телефон і показувати своє підтвердження про вакцинацію, наприклад, під час перетину кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запустили сайт про вакцинацію

Першу ін'єкцію вакцини від коронавірусу вже зробили вчора. Реаніматолога опорної коронавірусної Черкаської обласної лікарні Євгена Горенка вкололи препаратом CoviShield.

Зараз ви читаєте новину «Covid-вакцинація в Україні: де і як можна отримати щеплення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі