середа, 10 листопада 2010 15:52

Чорнобильську зону засіють рослинними культурами

Чорнобильську зону засіють рослинними культурами

Міністерство з надзвичайних ситуацій і Міністерство агрополітики планують освоювати сільськогосподарські землі Чорнобильської зони.

Про це повідомив в.о. міністра з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських. Таким чином, в Зоні відчуження можна буде займатися сільським господарством та вирощувати різноманітні рослинні культури.

За його словами, сьогодні МНС активно працює з МінАП і науковими інститутами в даному напрямку, а зокрема розробляється відповідна програма.

"Щоб була чітка, ясна нормативно-правова база, наукова база, щоб ми розуміли весь алгоритм дій для того, щоб всі території, які можна використовувати частково, які можна використовувати в повному обсязі для сільського господарства, були використані. Така програма буде розроблена до березня і ми її оприлюднимо", - наголосив Болотських.

Нагадаємо, влітку білоруський уряд прийняв держпрограму ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС на період до 2020 року, яка передбачає повернення в господарський обіг забруднених радіацією земель та лісів.

Найбільша ядерна техногенна катастрофа на Чорнобильській АЕС, розташованій на півночі Київської області, сталася в ніч з 25 на 26 квітня 1986 року. Через вибух в четвертому енергоблоці АЕС в атмосферу було викинуто 190 тонн радіоактивних речовин. Вісім з 140 тонн радіоактивного палива реактора опинилися в повітрі. Інші небезпечні речовини продовжували виходити з реактора в результаті пожежі, що тривала майже два тижні.

У результаті аварії сталося радіоактивне зараження в радіусі 30 кілометрів. Забруднення розповсюдилося на територію площею майже 160 тисяч квадратних кілометрів. Постраждали північна частина України, Білорусь і захід Росії.

РБК-Україна

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильську зону засіють рослинними культурами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі