вівторок, 05 листопада 2013 18:47

Чорнобиль увійшов до 10-ки найбільш забруднених місць на планеті

Чорнобиль увійшов до 10-ки найбільш забруднених місць на планеті
Фото: alnews.com.ua

Український Чорнобиль потрапив до 10-ки найбільш забруднених місць на планеті. Список оприлюднила незалежна організація з захисту навколишнього середовища "Зелений Хрест", яка працювала над списком у співпраці з американським інститутом Блексміта. Про це повідомляє прес-служба організації.

За словами співробітника швейцарського "Зеленого Хреста" доктора Штефана Робінсона, виконане очищення місць, які в 2007 р. ще входили до 10-ки найбільш забруднених, показує, що боротьба із забрудненням навколишнього середовища в країнах, що розвиваються, може вести до істотного поліпшення ситуації зі здоров'ям людей і навіть до порятунку їхнього життя, зокрема, життя дітей.

Десять найбільш забруднених місць:

- Матанса-Ріачуело (Matanza - Riachuelo), Аргентина (летючі органічні сполуки, зокрема, толуол)

- Хазарібаг (Hazaribagh), Бангладеш (хром)

- Звалище Агбогблоши (Agbogbloshie Dumpsite) , Гана (свинець, кадмій, ртуть)

- Річка Чітарум (Citarum River), Індонезія (хімікати, включаючи свинець, кадмій, хром і пестициди)

- Калімантан (Kalimantan), Індонезія (кадмій, ртуть)

- Дельта річки Нігер (Niger River Delta) , Нігерія (нафта)

- Дзержинськ, Росія (хімікати, включаючи зарин, свинець і феноли, а також токсичні відходи)

- Норильськ, Росія (важкі метали)

- Кабве (Kabwe), Замбія (свинець)

- Чорнобиль, Україна (радіонукліди).

У списку за цей рік враховані місця, які були представлені в списку найбільш забруднених місць за 2006 і 2007 рр., і де не був досягнутий істотний прогрес у санації навколишнього середовища. Це Дзержинськ і Норильськ в Росії, а також Чорнобиль в Україні, незважаючи на великі зусилля з очищення, ефект від яких буде відчуватися тільки в наступні роки.

Десять найбільш забруднених місць наведені з зазначенням джерел забруднення навколишнього середовища, впливу яких зазнають люди. Посилена увага була приділена шкідливим речовинам, які впливають на людей в результаті вдихання, прийому з їжею або контакту зі шкірою. Це свинець, кадмій, хром, нафта, пестициди, феноли, ртуть, зарин, радіонукліди і летючі органічні сполуки. У другу чергу враховувалися ті місця, де впливу джерел забруднення навколишнього середовища зазнає більша частина населення. І в останню чергу шкідлива речовина оцінювалося за допомогою перевірки інформації про його токсичність, канцерогенність і потенційні небезпеки для здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобиль увійшов до 10-ки найбільш забруднених місць на планеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі