понеділок, 07 травня 2007 12:23

Чорні археологи знищили скіфські кургани на Хмельниччині

На Хмельниччині знову зруйнували пам"ятки археології. Цього разу два скіфські кургани, датовані 6-7 століттям до нашої ери. Їх вартість фахівці оцінили у сотні тисяч доларів. Злочинці нічого не боялися. Протягом тижня копали серед білого дня. А місцевим жителям представлялися науковцями.

У старовинних могилах вони шукали цінні предмети - прикраси, зброю і побутове начиння. Грабіжники точно розрахували місце розкопок і правильно вирили шурф.

- Для науки це дійсно дуже велика втрата, оскільки практично повністю знищено пам"ятку і зараз там докопувати вже майже нічого. Поховання одне і друге, можливо, там було кілька поховань, вони знищені, речей немає, тому ми не можемо навіть точно встановити датування за тими матеріалами, які на сьогодні є, - сказав  Сергій Демидко, старший науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею.

Зараз на місці стародавніх курганів відкриті ями п"ятиметрової глибини.

Зараз правоохоронці опитують свідків грабежу і шукають "чорних археологів". Їх злочинні дії підпадають під дві статті Кримінального кодексу, що загрожує 8 роками в"язниці. Втім, неспійманих на гарячому розкрадачів могил знайти надзвичайно складно, зізнається міліція, передає ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Чорні археологи знищили скіфські кургани на Хмельниччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі