вівторок, 24 червня 2008 16:53

Чому Україна втрачає кваліфіковані медичні кадри

Сьогодні в Україні спостерігається світова тенденція до зменшення кількості медичних працівників за рахунок міграції населення. Про це говорить директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки Міністра охорони здоров"я Микола Банчук, передає Міністерство охорони здоров"я

За його словами, Україна є країною-донором медичних кадрів. А процесу міграції сприяє низький рівень заробітної плати, відсутність належних соціально-побутових умов, недосконала інфраструктура населених пунктів. Особливо проблемним це питання постає для прикордонних регіонів. В результаті об"єктивних соціально-економічних чинників спостерігається і стала негативна тенденція до зниження престижу професії медичного працівника.

Нагадаємо, що міністр охорони здоров"я Василь Князевич вже порушував питання про рівень заробітної платні для медичних робітників. "Якщо ми сьогодні не платитимемо лікареві тієї заробітної плати, яку він вже має в Росії, Білорусі, не кажучи вже про західні країни, ці люди тут не затримуватимуться. Ми не матимемо кваліфікованих медиків", - підсумував Князевич.

Міністерство неодноразово зверталося в Міністерство економіки і Кабінет Міністрів України з обгрунтованими розрахунками про збільшення до 6,5 тис. осіб об"ємів прийому у вищі медичні учбові заклади лікарів за державним замовленням. На жаль, питання не було вирішене позитивно, а заходи, що здійснювалися Міністерством, для стабілізації кадрової ситуації, не змогли забезпечити позитивної динаміки, відзначив Микола Банчук.

В світі не вистачає понад 4 млн лікарів і медперсоналу інших категорій. Зокрема, 57 країн світу відчувають гострий брак лікарів, медичних сестер, акушерок, адміністраторів і інших працівників охорони здоров"я, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Чому Україна втрачає кваліфіковані медичні кадри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі