пʼятниця, 25 квітня 2008 13:00

Чому на Великдень прийнято дарувати один одному яйця

Чому на Великдень прийнято дарувати один одному яйця
З давніх часів в Православній Церкві зберігається звичай дарувати на Великдень яйця. Цей звичай започаткувала Марія Магдаліна, коли вона, після Воскресіння Господнього, прийшла до Риму для проповіді Євангелія, з"явилася перед імператором Тіверієм. У дар вона могла принести тільки звичайне біле яйце, але її пропустили. "Христос воскрес!" - вигукнула вона, подаючи імператорові свій подарунок. Тіберій презирливо відповів, що в таку єресь він повірить, тільки коли ось це біле яйце стане червоним. Просто у руці імператора яйце стало яскраво-червоного кольору, і він приголомшений вигукнув: "Воістину воскрес!".

За прикладом Марії Магдаліни люди дарили до Великодня червоні яйця, сповідаючи животворящу смерть і Воскресіння Господа - дві події, що Великдень сполучає в собі.

Пасхальне яйце нагадує віруючим про один з головних догматів віри і служить видимим знаком блаженного воскресіння мертвих, застава якого лежить у Воскресінні Ісуса Христа. Як з яйця, з-під його неживої шкаралупи, народжується життя, так з труни, житла смерті тління, повстав Життєдавець, і так повстануть у вічне життя і всі померлі, повідомляє Сейчас.

Зараз ви читаєте новину «Чому на Великдень прийнято дарувати один одному яйця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі