четвер, 13 квітня 2023 08:20

Чистий четвер: народні традиції та заборони

Чистий четвер: народні традиції та заборони
Чистий четвер у 2023 році припадає на 13 квітня. Фото: ukr.media

Чистий четвер ‒ один з найзнаковіших днів Страсного тижня. Цього року він припадає на 13 квітня.

Останній четвер перед Великоднем оповитий багатьма народними традиціями. Про звичаї та заборони цього дня нагадує Gazeta.ua.

У Чистий четвер церква згадує Таємну вечерю, на якій Ісус вперше встановив обряд Євхаристії. Він також омив ноги своїм учням. Саме з цим пов'язані основні звичаї свята.

Зокрема, у Чистий четвер прийнято ретельно митися. Робити це потрібно якомога раніше, найкраще ‒ з першими променями сонця. Батьки обов'язково миють маленьких дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Православний календар на квітень 2023: нагадуємо про головні церковні дати

Окрім того, у Чистий четвер роблять генеральне прибирання в будинку, миють підлогу і всі вікна, перуть постільну білизну. Можна підстригтися, щоб мати охайний вигляд.

Потрібно також викинути все сміття, старий мотлох і зламані речі. А непотрібні відносять до церкви або роздають тим, хто потребує. У Чистий четвер відвідують богослужіння в церкві та йдуть до причастя.

Із цього дня активніше готуються до Великодня. Починають пекти паски та закуповувати продукти до святкового столу.

За народними та церковними традиціями, є багато різних заборон. Зокрема, у Чистий четвер не можна їсти м'ясо, молочні продукти і яйця, адже ще триває піст. Не варто цього дня бути в брудному одязі, розводити безлад в будинку, залишати немитий посуд. Не варто лаятися та сваритися, відмовляти людям в допомозі.

Працювати у Чистий четвер церква дозволяє. Можна також робити все в саду й на городі.

Тиждень перед Великоднем церква називає Страсним або Страсною седмицею. Це ‒ особливий період Великого посту та підготовки до свята Христового воскресіння. Впродовж всього тижня віруючі згадують про страждання Ісуса Христа.

На весну припадає кілька великих православних свят, які ще називають дванадесятими. Загалом у році таких християнських свят 12. Більшість з них мають фіксовані дати. Але деякі прив'язані до святкування Великодня.

Зараз ви читаєте новину «Чистий четвер: народні традиції та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі