вівторок, 22 квітня 2008 20:09

Ціни на м"ясо перед Великоднем шокують покупців

Мармурову свинячу вирізку на столичному Бессарабському ринку вже можна купити за 120 гривень. Фахівці кажуть, що м"ясо в Україні – це політика, і тоді, коли воно дорожчає, і тоді, коли вирізають худобу, і тоді, коли обманюють селянина на закупівельних цінах і набивають кишені посередникам. Додайте до вартості інфляцію, постійні розмови про здорожчання, стабільну політичну нестабільність, ціни на пальне, корми і заробіток виробника – м"ясо виходить золотим.

Свининка – 40, 50, 60, 70, 80, 100... Так, перед Великоднем це - не межа. Іноді межі у ціні на м"ясо взагалі немає, а механізм ціноутворення не піддається логіці. Хоча на перший погляд усе просто.

Валентина, продавець: "Ціну формує село, якщо село продає дешево свині - значить і дешево воно на ринку, якщо дорого свині - значить свинина піднімається. А на селі піднімається свинина, наприклад, у зв"язку з тим, причина цього року - це був неврожай".

Селянин вирощує поросятко цілий рік, з"їдає воно кормів прилизно на півтори тисячі гривень. Продає власник вирощену тварину за 3-3,5 тисячі гривень. Залежно від ваги, орієнтовно по 12 гривень за кілограм. Продає посереднику, який скуповує по селах поросят і привозить на великий ринок. Там уже по 18 гривень перепродує людям, які свиней ріжуть і продають нам мінімум по 40 гривень за кіло свіженького м"ясця.

За кілька днів до свят звичним стане мінімум 60 гривень. По суті – це недорого, кажуть продавці, якщо враховувати транспортні витрати, санітарні перевірки, місце на ринку. Однак, за оцінками експертів, адекватна ціна з прибутками продавцю – у середньому 35 гривень.

Ольга Мозгова, аналітик: "Основну частку собівартості виробництва складають корми десь на 60-70%. Дивлячись на ланцюжок від виробника до самого безпосередньо споживача, ми бачимо, що найбільша частка цієї добавленої вартості – все ж таки на рівні продавця".

В Україні поки головною причиною подорожчання продуктів і м"яса зокрема, є розмови про подорожчання. Ніде немає цінового ажіотажу перед святами. Навпаки ціни знижуються, оскільки більша пропозиція, конкуренція.

В Україні споживач іде на ринок з готовністю купувати дорожче, бо все навколо дорожчає. Змініть своє ставлення до цін перед цим Великоднем, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на м"ясо перед Великоднем шокують покупців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі