четвер, 07 червня 2007 19:19

Ціни на борошно в Україні вже виросли

Ціни на муку в Україні ростуть через високу вартість продовольчого зерна на внутрішньому ринку і низької його пропозиції, повідомили експерти зернового ринку.

- З 1 по 6 червня середні ціни на борошно вищого гатунку виросли з 1450 до майже 1700 грн за тонну, а максимальні досягають 2150 грн за тонну, - повідомила керівник київського представництва компанії "АПК-ІНФОРМ" Вікторія Олейник.

Вона відзначила, що ціни підвищують, в основному, невеликі млини, що не мають запасів зерна. При цьому багато крупних мукомельних підприємств поки не сформували ціну, тому торгівля мукою на ринку млява.

Експерти аналітичного центру "Украгроконсалт" підтвердили зростання цін на муку, відзначивши, що за останні два тижні борошно вищого гатунку подорожчало приблизно на 300 грн/тонна - до 1500 грн/тонна на умовах постачання EXW.

Аналітики пояснюють зростання цін на муку тим, що через припинення торгівлі продовольчою пшеницею на внутрішньому ринку і достатньо високі ціни на неї багато мукомельних підприємств змушені припинити свою роботу.

- Наші підприємства у зв"язку з відсутністю зерна на ринку ухвалили рішення зупинитися і ведуть підготовку до нового сезону, - повідомив агентству джерело у великій на аграрному ринку компанії "Укрзернопром".

У ВАТ "Київмлин" відзначили, що поки ціни на муку не переглядали.

Раніше експерти ринку повідомляли про припинення постачань продовольчої пшениці на вітчизняні млини, пояснюючи це невизначеною ситуацією з майбутнім урожаєм і відміною квотування експорту пшениці.

Кабінет міністрів України 16 травня 2007 року відмінив квотування експорту пшениці, яке було введено осінню 2006 року в об"ємі 3 тис. тонн. Проте воно поки не опубліковане і не вступило в дію.

Засуха в Україні вже зараз, згідно з даними Міністерства аграрної політики, призвела до загибелі близько 650 тис. га сільськогосподарських культур. Це стало однією з причин зростання цін на зерно в країні.

Потреби внутрішнього ринку в продовольчій пшениці оцінюються в 6 млн тонн на рік, передає Интерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на борошно в Україні вже виросли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі