вівторок, 01 липня 2008 18:08

Ціна на нафту ОПЕК піднялася до 136,03 долара

Ціна на нафту ОПЕК піднялася 1 липня до 136,03 долара США за барель і досягла нового абсолютного рекорду, йдеться в повідомленні секретаріату ОПЕК. В кінці минулого тижня один барель "нафтової корзини" ОПЕК, що складається з 13 основних експортних сортів нафти всіх країн-членів цієї організації, коштував 135,31 долара.

На думку експертів, головними причинами, що підштовхують вверх ціни на нафту, є слабкість американського долара і посилення напруженості у відносинах між Ізраїлем та Іраном.

В зв"язку з цим Саудівська Аравія, що недавно заявила про готовність збільшити в односторонньому порядку видобуток нафти на 500 тисяч барелів в день, може відмовитися від цього кроку. Саудівський король Абдалла заявив в одному з останніх інтерв"ю, що нарощування видобутку нафти не поліпшить ситуацію на нафтовому ринку і що ОПЕК "не має ніякого відношення до зростання світових цін на нафту".

Експерти Міжнародного енергетичного агентства вважають, що зростання цін на нафту обумовлене випереджаючими темпами зростання попиту над пропозицією на нафтовому ринку, оскільки основні виробники нафти з 2004 року ведуть видобуток на межі своїх можливостей.

Згідно прогнозам МЕА, які приводить ІТАР-ТАРС, потреби світової економіки в сирій нафті виростуть до 2013 року в порівнянні з нинішнім роком на 1,6% і досягнуть 94,14 млн барелів в день. У 2008 році, за підрахунками експертів МЕА, попит на нафту на світовому ринку складе в середньому 86,87 млн барелів в день, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на нафту ОПЕК піднялася до 136,03 долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі