понеділок, 26 листопада 2007 10:30

Ціна на газ для України в 2008 році може досягти $200

Ціна на газ для України в 2008 році може сягнути 200 доларів за тисячу кубометрів, якщо Туркменія підвищить експортну ціну на газ на 30%. Туркменія на переговорах з російською стороною в п"ятницю поставила питання про необхідність підвищення закупівельної ціни газу як мінімум на 30% вже в 2008 році. За словами голови правління "Газпрому" Олексія Міллера, російський монополіст поки не дав туркменам остаточної відповіді та взяв паузу до наступного тижня.

"Традиційно основним ринком для туркменського газу є Україна, при цьому її потреби в імпортному газі навіть вищі за об"єми постачання туркменського газу за контрактом з "Газпромом", а ціни в рази нижчі, ніж у Європі. Очевидно, що адаптація української економіки до європейського рівня цін вимагає часу. І нам потрібно оцінити наслідки зростання ціни туркменського газу", – наводить видання слова Міллера.

Джерело "Экономических известий", близьке до газових переговорів у Москві, заявило, що "якщо це відбудеться (підвищення Туркменією експортної ціни на свій газ на 30%) – це буде повний кінець".

"Тому що газ для України тепер не коштуватиме $160 за жодних обставин. Його ціна буде близька до $200", – сказав він. За словами джерела, "якщо туркмени продаватимуть Росії газ на 30% дорожче (зараз Москва купує у Ашхабада газ за $100 за тисячу кубометрів), те саме можуть захотіти і казахи, і узбеки, чий газ також частково надходить в Україну".

Іншому джерелу видання в НАК "Нафтогаз України" важко пояснити, чим викликане рішення Туркменії напередодні завершення українсько-російських переговорів про постачання газу в 2008 році.

"Очевидно, на вищому рівні відбувся якийсь збій, можливо, це реакція "Газпрому" на те, що зараз відбувається в українському парламенті", – сказало джерело, пише видання  "Экономические известия" .

Зараз ви читаєте новину «Ціна на газ для України в 2008 році може досягти $200». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі