середа, 05 травня 2021 16:49

Чи зможемо їздити за кордон без Covid-паспортів

Чи зможемо їздити за кордон без  Covid-паспортів
Ковід-паспорт у Європі, скоріш за все, матиме вигляд QR-коду. Фото: vanityfair.it

Covid-паспорти, які в Євросоюзі видаватимуть із червня – найімовірніше будуть в електронному форматі.

Це може бути щось схоже на додаток "Дія", розповів Gazeta.ua медичний директор сервісу DocRadar, міністр охорони здоров'я 2014 року Олег Мусій.

Це має бути щось електронне. Не книжечка чи документ, а щось у смартфоні. Як і в "Дії", документ має містити QR-код. Його можна буде зчитувати. Наприклад, на митницях. Там мають бути дані про те, яка конкретно вакцина була людині введена. Коли й де зробили укол. Дані прив'язуватимуться до прізвища чи номеру паспорта.

Чи такі документи дійсно необхідні? Чи немає в цьому намірів ЄС відгородитися від держав, де вакцинація йде повільно?

Вакцинація йде у світі не надто швидко. Немає ще країн, які повністю вакцинували все населення.

Я не прихильник Covid-паспортів. Не бачу в них доцільності. Вакцинуватися чи ні – це особиста справа кожного. Людина вільна розпоряджатися власним життям і здоров'ям. Головне – не наражати на безпеку оточення. Аби цього не сталося і є вакцинація від коронавірусу чи інших хвороб.

Чи будуть у нас найближчими місяцями такі паспорти, на вашу думку?

Якщо це буде реальна вимога для виїзду за кордон, то українці будуть змушені їх робити. У межах же України ці паспорти навряд чи матимуть попит. Особливо з огляду на те, що в нас немає електронного реєстру пацієнтів. Ці бази даних, розроблені в часи Супрун, просто зникли, а на це списані мільйони доларів. А довідки, наприклад, які потрібні для оформлення водійського посвідчення – від психіатра, нарколога, і взагалі медогляд – купуються за 200 чи 300 гривень будь-де. Тому купити довідку про щеплення, думаю, теж буде нескладно – просто процвітатиме "комерція". Особливо в українських умовах.

Чи зможуть українці виїжджати за кордон без цих документів?

Буде потреба – їх у нас запровадять. Адже біометричний паспорт на вимогу ЄС створили. То запровадять і додаток до закордонного паспорта або запрограмують у сам чіп інформацію про щеплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни "Великої двадцятки" підтримали введення паспортів вакцинації

Що для цього буде треба – негативні тести, якась нова страховка тощо?

Тест тут ні до чого, тут має значення суто вакцинація. Ідеться про те, якою вакциною й коли зроблене щеплення.

Covid-паспорти допоможуть відновити докарантинне життя у світі?

Жодним чином не вплинуть на Україну. У нас перебіг пандемії відбувається природно. Ані державні органи, ані міністерство, ані головний санітарний лікар, ані уряд практично на це не впливають. Тому нічого не зміниться з уведенням паспортів. Хіба що громадяни матимуть додатковий стимул платити хабарі й купувати ліві довідки. Це неправильно.

Коли в Україні повністю завершиться щеплення дорослих проти ковіду?

До осені 2022 року. Річ у тім, що єдиної вакцини в достатній кількості в Україну не завезли. Ми її не можемо закупити, навіть маючи гроші. Тому, думаю, оголошені урядом темпи вакцинації – ефемерна цифра. З багатьох причин.

Зокрема, це пов'язане з недовірою до вакцин та понад 10-річною антивакцинальною кампанією. Щеплення ж добровільне в Україні. Хочуть щепитися лише половина населення, друга половина не вакцинуватиметься, бо не хоче. Має на це право. Тому віра в колективний імунітет через щеплення – це шлях не для України.

Але Україна набуде колективного імунітету через те, що перехворіє більшість населення. Що вже, практично, відбувається. Ми через недолугість влади йдемо шведським чи британським шляхом. Добре це чи погано, важко сказати.

Звісно, якщо вважати, що кожне життя є цінним, то краще б, гадаю, було зарезервувати вакцину наперед. Будувати госпіталі, скасувати медичну реформу, яка добиває інфекційну службу. Але цього всього не робиться, перебіг іде природно.

Природний імунітет – один зі шляхів подолання пандемії.

Але тут потрібно, щоб не було піку захворювання. Якщо буде плато довге – медична система справиться з усіма ускладненнями й не буде росту смертності.

Останні дні повідомляють, що знижується захворюваність. Водночас чи знизилася й кількість тестувань?

Захворюваності стає менше. Ми пройшли природний пік – черговий пік із черговим штамом. Цей пік був пов'язаний із британським штамом, який прийшов на зміну уханьському, першому. Хто мав захворіти – уже захворів.

Якщо завезуть інший штам і він пошириться – наприклад, південноафриканський чи бразильський – він буде з іншими властивостями. Бо з британським люди хворіють абсолютно по-іншому. Багато схожого, але багато й відмінностей. Тому, якщо буде інший штам, буде нова хвиля, перехворіють інша частина людей у природний спосіб.

Але берегтися однаково потрібно. Це обов'язкова умова – дотримуватися карантинних заходів. Які людині ж нічого не коштують. Носіння маски, дистанція, миття рук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турецький готель закрили після великодніх святкувань за участю українців

Чи треба щеплювати дітей і робити для них паспорти? З огляду на той факт, що вони хоч і не хворіють тяжко, але розносять інфекцію.

Напевно, дійдемо до щеплень і дітям. Критично щепити групи ризику – надзвичайно важливо. Бо смертність серед груп ризику сягає 10%. Маю на увазі людей старших 60 років і з букетом супутніх захворювань. А в дітей смертність як під час грипу звичайного.

Так, вони можуть бути переносниками, ну то й що? Якщо будуть щеплені групи ризику. Ну перехворіють люди, то й що? Якщо 50 відсотків людей взагалі безсимптомно хворіють. Потім випадково виявляють, що вони вже перехворіли й у них вже є імунітет. Це половина – дуже багато. Тому, думаю, треба звертати увагу на групи ризику і їх щепити найперше.

Європейський парламент замість "зелених паспортів" запровадить європейський "Covid-19-сертифікат", який діятиме впродовж року.

У документі, який може бути цифровим і паперовим, будуть дані про вакцинацію проти коронавірусу, нещодавній негативний результат тесту чи те, що особа перехворіла на Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Чи зможемо їздити за кордон без Covid-паспортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі