пʼятниця, 08 серпня 2008 11:14

Черновецький просить повернути 111 картин з Музею історії міста Києва

Черновецький просить повернути 111 картин з Музею історії міста Києва

Київська міська державна адміністрація звернулася до прокуратури Києва із проханням взяти у своє виробництво справу про зникнення 111 картин відомих художників з фондів Музею історії міста Києва.

Про це повідомила прес-служба Київміськадміністрації.

Крім зниклих 111 картин, 5 картин передано Міністерству культури та туризму, 2 - Секретаріату Президента і 2 - Кабінету Міністрів.

"Ці картини належать не чиновникам, а киянам і їх потрібно повернути",- сказав заступник голови Київміськадміністрації Віталій Журавський.

Серед зниклих картин роботи таких відомих художників 19-20 століть, як Сергія Шишко, Федір Коновалюк, Олександр Вербицький.

Зі слів Журавського, сума вартості всіх зниклих картин - понад 5 млн. доларів.

Він підкреслив, що музей не грабували, а картини пропали через недбалість колишнього керівництва Головного управління культури та мистецтв, що давало дозволи на передачу полотен з фондів музею чиновникам.

Як повідомлялося, 6 серпня директори музеїв Києва звернулися до Президента Віктора Ющенка та голови Київської міської державної адміністрації Києва Леоніда Черновецького з проханням не допустити втрати фондів Музею історії міста Києва.

2004 року Музей історії міста Києва закрили і виселили з Кловського палацу, відтоді близько 250 тис. музейних експонатів - пам"ятників державного музейного фонду - запаковані у 2 тис. ящиків і зберігаються у поганих умовах на 4-му і 5-му поверхах Палацу мистецтв "Український дім".

У березні 2007 Київська міська рада передала компанії "Історія міста" земельну ділянку 1,23 га на вулиці Інститутській, 3 у Печерському районі для будівництва Музею історії Києва у складі адміністративно-готельного комплексу.

Відповідно до договору з київською владою компанія "Історія міста" повинна завершити будівництво музею вартістю 20 млн. доларів до 2012 року, повідомляють Українські Новини

Зараз ви читаєте новину «Черновецький просить повернути 111 картин з Музею історії міста Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі